Tien Antwerpse fietspunten kennen doorstart en dat werd gevierd

BOECHOUT – In de zomer van 2016 leek het doek te vallen over tien fietspunten in de Kempen (Mol, Geel, Turnhout en Herentals) en de Antwerpse Zuidrand (Hove, Boechout, Mortsel, Kontich, Lint en Edegem). Dat zou sneu zijn voor de fietsers, maar ook voor 24 doelgroep-medewerkers uit de sociale economie die in die fietspunten werken.

De provincie Antwerpen en de betrokken stads- en gemeentebesturen gingen daarom met de uitbaters rond de tafel zitten om een duurzaam reddingsplan uit te werken. Dat is nu helemaal klaar. Gedeputeerde Peter Bellens (CD&V): ‘In de fietspunten kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt ervaringen en attitudes opdoen die hen helpen doorstromen naar een baan in het reguliere arbeidscircuit. Door de uitbreiding van het aantal fietspunten en de activiteiten neemt ook het aantal doelgroep-medewerkers toe, van 24 naar 28. En daar komen er in de toekomst ongetwijfeld nog bij.’ Het fietspuntennetwerk is uniek in Vlaanderen. ‘Alle partners zijn laaiend enthousiast. Samen investeren we de komende jaren 425 000 euro in deze fietspunten. Daarvan komt 125 000 euro van de provincie Antwerpen. De veertien gemeentelijke besturen dragen alles bij elkaar 300 000 euro bij. Het exacte bedrag is afhankelijk van de dienstverlening die ze krijgen.’

Enkele quotes: Schepen Johan Van Hoof (N-VA – Boechout) : ‘Wij blijven inzetten op meer en veilig fietsverkeer. Fietspunten zijn een onmisbare schakel. Vandaag deelden we aan pendelaars alvast informatie uit en een zadelhoesje, als leuk hebbedingetje. Zo moedigen we verplaatsingen met de fiets aan. Binnenkort trekken we ook naar scholen en bedrijven om fietsen te herstellen en reglementair in orde te brengen.’ Schepen Goedele Van der Spiegel (Groen – Edegem): ‘Edegem is het enige gemeentebestuur in België dat de keuze heeft gemaakt om ook te starten met een fietspuntwerking. We hebben geen treinstation op ons grondgebied, maar we willen wel als bestuur actief het gebruik van de fiets stimuleren bij het school- en werkverkeer.’ Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA Hove) : ‘Wij voeren al jarenlang een fiets- en verkeersvriendelijk beleid. De nabijheid van het NMBS-station en een fietsostrade maakt een optimalisatie van uw uitstappen en verplaatsing van thuis naar uw werkplek of school mogelijk. Steeds met een pechverhelpingsdienst van het fietspunt.’ Schepen Willem Wevers (N-VA Kontich): ‘Kom je ’s ochtends toe aan het station met bijvoorbeeld een lekke band of een kapotte rem, kan je het fietspunt contacteren. Zij doen overdag de kleine herstelling en ’s avonds raak je thuis zonder problemen. Het fietspunt verzet nog meer goed werk, maar is gewoon nog niet bekend genoeg.’ Schepen Wouter Verbeeck (N-VA Lint): ‘Naast de basisdienstverlening zoals het aanbieden van fietsherstellingen en het verzorgen van de orde en netheid aan het station, zetten we nu met het fietspunt bijvoorbeeld ook meer in op fietsveiligheid en fietspromotie. Het fietspunt blijft kleine fietsherstellingen doen in onze lagere scholen en bij grote feestelijkheden zoals de Meimarkt en Suikeren Zondag zal het Fietspunt een bemande pop-up fietsenstallingen leveren.’ Schepen Steve D’Hulster (sp.a Mortsel): ‘We hebben de afgelopen jaren op een zeer fijne manier met het fietspunt kunnen samenwerken en samen met hen kunnen inspelen op heel wat fietsnoden. Ik denk aan Mortsel als uitvalsbasis van het fietspunt met de werkplaats langs de fietsostrade F1 en het atelier op fort 4 en ook als verhuurpunt voor toeristische fietsen in de regio en de Blue Bike deelfietsenterminal.’ (EM)