Thorgan Hazard en Youri Tielemans maken het Martinez nog moeilijker

HEIZEL – De Rode Duivels hebben hun kwalificatiecampagne voor het WK van volgend jaar in Rusland afgesloten op de manier waarop ze het wilden: met een aanvaardbare 4-0 overwinning waardoor ze als reekshoofd naar de loting op 1 december in het Kremlin mogen uitkijken. In het totaal scoorden de Belgen 43 goals tijdens deze campagne, evenveel als Duitsland. Dat het record niet werd verbroken zal hen worst wezen.

Roberto Martinez opteerde voor een heel andere basis-elf dan afgelopen zaterdag in Sarajevo. Vermaelen bleef langs de kant en werd vervangen door Ciman. Witsel keerde terug uit schorsing en kreeg op het middenveld het gezelschap van Tielemans. De broertjes Hazard kwamen beiden aan de aftrap naast Batshuayi, die opnieuw de voorkeur kreeg op Lukaku. De afwezigheden van Fellaini (geblesseerd) en Carrasco (geschorst) konden op voorhand worden ingecalculeerd. De verwijzing van De Bruyne en Mertens naar de kant toont aan hoe breed de kern wel is. ‘Ik kan kiezen tussen 50-55 spelers’, vertelde Martinez achteraf. 

Nochtans bakte de thuisploeg er voor de rust niet echt veel van. De eerste en enige kans was voor Eden Hazard en belandde in het doel. De Cyprioten deden geen enkele moeite om ook maar in de buurt van Courtois te verschijnen. Na de pauze kwam er wel schwung in het spel. Thorgan Hazard, grote broer Eden (op strafschop) en een sterk ingevallen Lukaku zorgden voor de eindstand. De spits van Manchester United knalde de bal iets eerder al tegen de netten, maar die goal werd ten onrechte afgekeurd voor buitenspel. De broertjes Hazard – die allebei scoorden en daarmee in de voetsporen van de Mpenza’s treden, die hen dat twaalf jaar geleden voordeden – en Tielemans speelden zich het meest in de kijker. Chadli daarentegen zal het moeilijk hebben om zijn basisplaats te bewaren nu hij bij West Bromwich op een zijspoor is geraakt. Hard zwoegen is niet voldoende voor een vaste stek bij deze Duivels. De zwakste schakel was Batshuayi. Hij werd dan ook in de 66ste minuut gewisseld voor Mertens, die maar elf minuten in de spits speelde omdat Meunier met een enkelblessure naar de kant moest. Opmerkelijk: na de pauze maakte toch één speler die in de Belgische competitie uitkomt, zijn opwachting: Grigoris Kastanos van Zulte Waregem.          

Feestvarken Jan Vertonghen kreeg voor de gelegenheid dan toch de aanvoerdersband. ‘Ook nu heb ik er niet om gevraagd maar uiteindelijk vond ik het wel een mooi gebaar. Uiteindelijk was het belangrijkste dat we deze twee laatste wedstrijden tot een goed einde hebben gebracht. Dat we niet met het meest gescoorde doelpunten naar Rusland trekken is bijzaak. Romelu kreeg in de slotfase nog een uitstekende gelegenheid maar uiteindelijk is 4-0 ook een goede uitslag. Uiteraard bleef ik niet ongevoelig voor het eerbetoon dat me te beurt viel. Dat was heel mooi. Wanneer je begint te voetballen droom je altijd van het allerhoogste maar dat ik recordinternational zou worden had ik natuurlijk nooit kunnen vermoeden.’ Roberto Martinez had geen reden tot klagen. ‘Weet je wat het moeilijkste is? Ik heb teveel spelers. Op elke plaats in het elftal zijn er meerdere opties mogelijk. Wie er een basisplaats krijgt, zal telkens mede worden bepaald door externe factoren: blessures, jongens die bij hun club niet aan de bak komen of uit vorm zijn,…’ In de aanloop naar het WK speelt België bewust tegen niet-Europese ploegen. ‘Op het WK kom je allerlei systemen tegen. Daarom is het belangrijk dat we in november al tegen Japan en Mexico oefenen. In maart hoop ik dan tegenstanders te ontmoeten uit Zuid-Amerika en Afrika.’ (EM)