A_ArchiefTour de France

TEAMMANAGER UNZUE (MOVISTAR): ‘WAAROM ZOVEEL RISICO’S? DE BESTE WINT TOCH’

DIEGEM  – Movistar heeft mooi volk meegebracht naar de Tour. In het Crowne Plaza Brussels Airport mochten Nairo Quintana, Alejandro  Valverde, Mikel Landa en teammanager Eusebio Unzue aanzitten aan de eretafel. Valverde oogde (té?) scherp), de rest van het team bijzonder ontsnappen. Greg Lemond liet in Cyclingnews nog optekenen dat de Columbiaan ‘een geweldig talent is dat de Tour echter nooit zal winnen.’

‘Ach ja, daar maak ik me geen zorgen over’, antwoordde deze laatste. ‘Ik ben geen piekeraar. Zoals steeds voel ik gezonde zenuwen en voor de rest kan ik niet wachten tot het zaterdag is. Hij noemt Fuglsang als zijn zwaarste concurrent. ‘ Ook Porte en Yates zullen een vooraanstaande rol spelen . Fuglsang is echter aan een heel sterk seizoen bezig. Astana is een zeer goed team dat ongetwijfeld een rol van betekenis zal spelen.’ Quintana heeft het routeboek grondig bestudeerd en is tevreden. ‘Het rittenschema spreekt me wel aan. Ik ben geboren in de bergen en ik woonde altijd in de bergen. Nu goed, mijn zwaarste tegenstanders hebben zich de voorbije vijf jaar ook allemaal in het hooggebergte voorbereid dus ik vraag me af of ik wat dat betreft wel in het voordeel zal zijn. Maar ik beschik over zeer goede ploegmaats. Het enige wat ons kan overkomen is pech.’

De 39-jarige Valverde weegt bij de Tourstart welgeteld 58,6 kilogram. Nooit moest hij minder kilo’s meeslepen. ‘Misschien zal ik de volgende dagen wat meer moeten eten zeker? Ik ben hier in de eerste plaats om Nairo en Mikel te helpen. Ik ben redelijk tevreden over datgene wat ik dit seizoen al heb laten zien. Ik voel me een stuk beter dan twee weken geleden en ben er klaar voor. Natuurlijk start ik ook met ambitie maar de gele  trui zal niet meteen voor mij zijn. Ik wil mijn team-maats, door mijn ervaring, met raad en daad bijstaan al vraag ik me af of ze dat nog wel nodig hebben. Het klinkt misschien afgezaagd. We zeggen altijd dezelfde dingen tijdens persconferenties maar ik denk dat we deze keer met meer ambities mogen starten dan ooit. Nairo is bijzonder sterk en met meerdere aankomsten boven de 2 000 meter wordt het een open Ronde.  België ligt me wel. Ik heb hier grote overwinningen behaald. Het publiek is wieler-minded. Dat zullen we de volgende dagen wel merken.’

De derde uit het El Tridente-gezelschap is Mikel Landa. ‘Met mij gaat het goed, dank u. Ik heb de Giro tot een goed einde gebracht. Na mijn blessure in het voorjaar herstelde ik goed. We hebben een fantastisch team. Ik vraag me af hoe Geraint Thomas en Egan Bernal voor de dag zullen komen maar eigenlijk is dat bijzaak. We moeten vooral naar onszelf kijken.’

 

Ploegleider Unzue ziet het wel zitten. ‘Doordat we twee kopmannen hebben kunnen we op twee paarden wedden. De ploegentijdrit van zondag wordt niet meteen een kolfje naar onze hand. Indien we daar de schade kunnen beperkten tot 30 seconden ben ik bijzonder tevreden. We weten dat we de Tour kunnen winnen al verwacht ik veel van Bernal. Toch denk ik dat het een Ronde wordt met heel wat favorieten.’ Op het einde klonk een kritische noot. ‘Organisatoren willen dat renners spektakel laten zien. De laatste jaren hebben zij de neiging om het parcours moeilijker, maar dus ook gevaarlijker te maken. Hierdoor gaat de essentie van het wielrennen voor een deel verloren: de beste moet winnen. Er moet spektakel zijn maar dat rechtvaardigt niet alles. Het kan ook op ‘gewone’ wegen. Na drie weken komt de beste dan toch boven drijven.’ (EM)