A_ArchiefAlgemeen SportnieuwsWielrennen

Team Sky gaat (voorlopig?) vrijuit in zaak van mysterieus pakje in Dauphiné 2011

Het Brits anti-dopingagentschap heeft vandaag woensdag verklaard dat het onderzoek naar Team Sky in verband met een mysterieus pakje (‘The Jiffy Bag’) dat Fluimucil – dat slijm in de longen verdunt –  zou hebben bevat en dat was gevonden tijdens de Dauphiné Libéré in 2011, is afgerond. Team Sky gaat nu vrijuit. Althans, voorlopig want, het onderzoek wordt nu overgenomen door de Britse orde van Geneesheren. Die kan de opdracht geven aan het anti-dopingagentschap om de zaak te heropenen.

Om de integriteit van haar onderzoeken en haar onderzoeksprocedures te beschermen, levert het anti-dopingagentschap geen verdere commentaar in het openbaar met betrekking tot het onderzoek. Wel werd bevestigd dat het speurderswerk wat hen betreft is afgerond.  Het anti-dopingagentschap UKAD blijkt niet in staat om te bevestigen of te weerleggen dat het pakket dat aan Team Sky werd geleverd, Fluimucil bevatte. UKAD gaf daarom Team Sky het voordeel van de twijfel. Wel wordt er bij verteld dat, indien er nieuwe elementen zouden opduiken, het onderzoek onmiddellijk weer wordt opgestart.

Waarover het gaat: The Daily Mail schreef vorig jaar dat Bradley Wiggins in de Dauphiné van 2011 een geheimzinnig pakje had ontvangen van Simon Cope, de voormalige coach van het nationale Britse vrouwenwielerteam. Volgens de krant bevatte het Triamcinolone, een synthetisch ontstekingsmiddel dat cortisone bevat. Toen Wiggins en Sky-baas David Brailsford werd gevraagd naar de inhoud van dat pakje, volgde de ene leugen na de andere. Brailsford wurmde zich maanden lang in allerlei bochten om de publicatie van het verhaal tegen te houden. Tijdens een hoorzitting in het Britse parlement verklaarde hij dat er Fluimucil inzat. De maanden voordien had hij echter voortdurend gelogen over de inhoud ervan. Toen ook nog bleek dat de pc van ploegdokter Richard Freeman, met de gegevens van Wiggins, was ‘gestolen’, gingen de poppen aan het dansen.

Nicole Sapstead, hoofd van UKAD: ‘Ik kan bevestigen dat wij niet van plan zijn verdere stappen te ondernemen. Zoals steeds is ook dit onderzoek grondig en uitgebreid uitgevoerd en ik kan iedereen verzekeren dat we elke geloofwaardige beschuldiging met de grootst mogelijke ernst hebben behandeld. Ons onderzoek werd belemmerd door een gebrek aan accurate medische gegevens die beschikbaar hadden moeten zijn bij British Cycling. Dit is een ernstig probleem. Alle sportbonden moeten voldoen aan het Britse nationale antidopingbeleid. De Britse wielerbond schiet hierin duidelijk tekort. In dit geval werd de zaak verder bemoeilijkt omdat dokter Freeman zowel voor British Cycling als voor Team Sky werkte. Daarom hebben we bepaalde informatie doorverwezen naar de GMC – de Britse orde van geneesheren – en  zullen we met hen samenwerken voor zover nodig.’ Dit laatste is geen onbelangrijk detail. De GMC kan – in tegenstelling tot het anti-dopingagentschap – persoonlijke medische dossiers opvragen. Dokter Freeman nam vorige maand nog ontslag bij GMC, naar eigen zeggen wegens gezondheidsproblemen. Ben Wright, perschef van Team Sky: ‘We zijn verheugd dat UK Anti-Doping zijn onderzoek heeft afgerond en geen verdere actie zal ondernemen. We hebben altijd beweerd dat we niets verkeerd hebben gedaan we hebben het voorbije jaar volledig samengewerkt met UK Anti-Doping.  Van bij onze start als wielerploeg in 2010 hebben we onze systemen en processen voortdurend versterkt. Strijd tegen doping speelt hierbij een cruciale rol.’ (EM)