Taco van der Hoorn is Wout Van Aert te slim af in Schaal Sels

MERKSEM – Een mensenzee maakte zich op de Merksemse Bredabaan op om Wout Van Aert zijn wegseizoen te zien beëindigen met een overwinning. Het was echter de Nederlander Taco van der Hoorn die daar tijdens de slotkilometer een stokje tussen stak. Van der Hoorn is een liefhebber van dit soort wedstrijden. Onlangs werd hij in Dwars door het Hageland nog tweede achter Mathieu van der Poel.

Enkele jaren geleden leek de Schaal Sels op sterven na dood. Wielerliefhebbers waren uitgekeken op het rondjes draaien om en rond de drukste winkelstraat van Merksem. De organisatoren trokken richting Nederland om er een nieuwe omloop uit te stippelen waarbij de Dijken voor afscheiding moesten zorgen en uiteindelijk kwam men op het schitterend idee om ook onverharde wegen voor de wielen van de renners te schuiven. Het peloton reed gisteren ook onder meer dwars door een school in Stabroek, op het erf van een boer en op een strook waarnaast zowaar het wereldkampioenschap buikschuiven werd georganiseerd. In de polderdorpen maakte men van de gelegenheid gebruik om kermis te vieren. Jammer genoeg oogt het deelnemersveld minder spectaculair dan het parcours. Door de concurrentie van de Ronde van Spanje en Plouay mocht men zich gelukkig prijzen dat Wout Van Aert en Lars Boom aan de start aan het nieuwe Havenhuis verschenen.

Van de 119 renners bereikten er amper 38 de eindstreep. Lars Boom was één van de opgevers: ‘maag- en darmproblemen’, twitterde hij. Een aantal renners die in andere wedstrijden de schijnwerpers niet halen kleurden de wedstrijd. Onder hen Justin Jules, die nog ooit drie jaar in de cel zat voor doodslag op zijn stiefvader. Uiteindelijk gingen Wouter Van Aert-Tim Merlier (Veranda’s Willems-Crelan), Ludwig De Winter-Lukas Spengler (Wallonie Bruxelles Veranclassic), Amund Jansen (Lotto NL Jumbo, de enige WorldTour-ploeg aan de start) en Taco van der Hoorn (Roompot) de finale in. Op vijftien kilometer voor het einde viel De Winter weg met een lekke band. Iedereen verwachtte dat Van Aert een poging zou wagen op de laatste zware onverharde strook, op vier kilometer voor de streep, aan de Volkstuintjes. Dat gebeurde ook maar een ontketende Van er Hoorn snelde hem nog voorbij.

‘Ik voel me lekker op dit soort parcoursen’, glunderde de 23-jarige Rotterdammer, die in Merksem zijn eerste profzege behaalde. ‘Ik moet nog wel wat schaven aan mijn techniek.  Je zou denken dat ik ook een goed veldrijder ben maar al dat ‘op-en-af-de-fiets-springen’, is niks voor mij. Toch ga ik me deze winter een crossfiets aanschaffen, gewoon om wat te trainen, niet om wedstrijden te rijden.’ Van der Hoorn reed gisteren tweemaal lek. ‘De eerste keer gebeurde dat na amper 40 kilometer en was erg niks aan de hand. ‘De tweede maal vreesde ik ervoor. In volle finale moest ik in de achtervolging gaan. Toen ik aan het eind alleen vooraan kwam met Wout Van Aert, was ik best tevreden. Ik vreesde vooral zijn teamgenoot Merlier, maar die bleef zitten.’ Volgende week komt Van der Hoorn aan de start van de Brussels Classics en nadien rijdt hij nog een aantal 1.1-wedstrijden, genre Koolskamp en Putte-Kapellen.’ Voor Wout Van Aert betekende de Schaal Sels het einde van zijn wegseizoen, dat hij afsluit met drie overwinningen. ‘Bovendien ben ik blij dat ik ervaring heb kunnen opdoen in een World Tour-wedstrijd (de Binckbank Tour).’ Vanavond mag zijn wegfiets op stal. Op 10 september gaat het veldritseizoen van start in Eeklo en één week later volgen Iowa – een Wereldbekerwedstrijd – en Las Vegas.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Brian Bonckaert