Steve Darcis en Ruben Bemelmans maken er een Belgisch feestje van

Zowel Steve Darcis als Ruben Bemelmans hebben hun wedstrijd gewonnen op de European Open al staken medische problemen van hun tegenstanders hen wel een handje toe. Bemelmans kwalificeerde zich voor de kwartfinales, Darcis zit in de 1/8ste finale.  

Nadat Sander Gille en Joran Vliegen behoorlijk weerstand hadden geboden tegen de broertjes Bryan in het dubbelspel (4-6, 5-7) en het Belgische Davis Cup-team in de bloemetjes was gezet, opende Steve Darcis (ATP 68) het avondprogramma tegen de Duitser Cedrik-Marcel Stebe (ATP 78). Die Stebe (27) is een man met een verhaal. In 2011 zette hij zich op de kaart van het tennis toen hij een sprong maakte van 300 plaatsen op de worldranking en op plek 71 strandde. Maar toen sloeg het noodlot toe. Wil u informatie over heupblessures, een weerbarstige lumbale wervelkom, hebt u ooit een katheder laten aanbrengen en hebt u daar een ontsteking aan overgehouden, bent u ooit out geweest met een stressfractuur of dient u te worden geopereerd aan de lies? De heer Stebe uit Mühlacker weet er alles van. Na vijf jaar afwezigheid maakte hij dit seizoen opnieuw zijn opwachting. In de tweede ronde van de US open moest hij opgeven met – opnieuw – een liesblessure. 

Dat de man aardig kan tennissen ondervonden Arthur De Greef en Joris De Loore eerder dit jaar. En ook Darcis was machteloos in set één: 4-6. Maar Stebe lijkt problemen te hebben met de lengte van de baan en ook zijn opslagspel is nu ook niet zo fameus dat men er over naar Baden-Württemberg moet schrijven. In de tweede set brak Darcis door de opslag van zijn tegenstander bij 2-2 maar die zette quasi onmiddellijk orde op zaken (4-4). Uiteindelijk serveerde Darcis uit met zijn zesde ace van de avond (6-4). En dan, u gelooft het nooit, gaf Stebe er na één spelletje in de belle de brui aan. Een polsblessure joeg hem naar de kleedkamer. Meteen mag de Luikenaar zich opmaken voor een wedstrijd tegen reekshoofd nummer vijf, David Ferrer, de slotpartij van donderdag.

Om 19 uur bekampt David Goffin (ATP 10) de Amerikaanse belofte Frances Tiafoe (ATP 79). Darcis: ‘Het was geen grote wedstrijd maar ik ben blij dat ik kon winnen omdat ik de indruk had dat hij – naarmate ik beter begon te spelen – ook almaar meer in de wedstrijd kwam. Morgen hoop ik revanche te nemen voor mijn nederlaag tegen hem in Wimbledon. Hij is dan wel 35 jaar, werd al een paar keer afgeschreven, maar staat hij er nog altijd. Ik ga er vanuit dat het een fysieke wedstrijd zal worden.’

 

 

 

 

 

De slotpartij van de avond haalde, dankzij Nick Kyrgios (ATP 20), een hoog Comedy Capers-gehalte. De wispelturige Australiër was in set één niet meteen met de wedstrijd bezig. Hij maakte een ongeconcentreerde indruk maar Ruben Bemelmans (ATP 98) liet zich niet uit zijn lood slaan, ook al verloor hij met 6-7 (3/7). In de tweede set geraakte Kyrgios geblesseerd aan de kuit waardoor Bemelmans zonder al teveel moeite de stand in evenwicht bracht: 6-3. Uiteindelijk trok de Genkenaar aan het langste eind in de derde set (6-3). Hij mag nu aan de slag tegen de Portugees Joa Sousa (ATP 61). Bemelmans: ‘Gedurende anderhalve set had ik weinig in te brengen tegen zijn service. Het is niet makkelijk spelen tegen iemand die er niet 100 procent voor gaat. De mensen zagen een saaie wedstrijd maar dat is niet mijn fout. In het begin had ik wel moeilijk om me te concentreren maar uiteindelijk kwam alles goed. Vorige maand zat in nog in een dipje. Nu is dat vergeten. Ik hoop nu nog wat ATP-punten te sprokkelen zodat ik op de hoofdtabel van de Australian Open terecht kom.’

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Marc Demartin