Sterke Kenny Belaey wint kwartfinale in Antwerpen

Racerapport UCI Trials World Cup Antwerpen – zaterdag

Zaterdag 22 september 2018 — Antwerpen pakt dit weekend uit met een dubbele wereldbekeraffiche. In Park Spoor Noord vindt de voorlaatste ronde van de UCI MTB Eliminator World Cup plaats, op de Grote Markt strijden de beste trialbikers al voor de 9de keer voor de zege onder het goedkeurend oog van Brabo. De Belgische trial superster Kenny Belaey begon alvast uitstekend aan zijn wedstrijd, hij won foutloos.

Op de Foto Kenny Belay fotograaf Vladmir Selivanov
Op de Foto Kenny Belay fotograaf Vladmir Selivanov

De trialbikers bleven vandaag gelukkig gespaard van de gevreesde harde windstoten, droog bleef het op de Antwerpse Grote Markt echter niet. Hierdoor kregen de technische obstakels die de rijders moest overwinnen nog een bijkomende moeilijkheid. Spectaculair is de meest technische aller fietsdisciplines sowieso. Voor veteraan Belaey, 35, is Antwerpen weliswaar de eerste World Cup van het seizoen maar het blijft een topafspraak op zijn kalender. Hoewel de viervoudige wereldkampioen dezer dagen uiterst selectief zijn wedstrijden kiest, was een gebrek aan competitieritme absoluut niet merkbaar. “The Magician” werkte beide rondes van vijf zones immers af met een nul-score. Samen met Abel Mustieles was Belaey hierme de enige kwartfinalist die zich kwalificeerde zonder strafpunten.

Morgen tussen 11u en 13u wacht onze landgenoot de halve finale. Als hij die ook zonder kleerscheuren doorkomt, mag hij de jonge honden Jack Carthy en Nicolas Vallée, de respectievelijke winnaars van de eerste twee wereldbekers, het vuur aan de schenen leggen in de finale. De Brit Carthy is niet alleen regerend wereldkampioen hij schreef de klassieker in Antwerpen bovendien onafgebroken op zijn naam sinds 2013.

Een zichtbare tevreden Belaey zei: “In principe is een kwartfinale eerder een verplicht nummer maar uit ervaring weet ik ook dat ik precies dàn domme fouten bega. Vandaag reed ik echter een heel degelijke kwalificatie. Ik heb me voorgenomen om er echt keihard voor te gaan. Natuurlijk doe ik dat altijd maar in een WK lukt me het ook steevast om met de juiste mindset naar een topprestatie toe te leven. Die klik wil ik ook hier bereiken.” Samen met de andere gekwalificeerden neemt Kenny het in de halve finale op tegen de top-10 uit de UCI ranking. Van dit selecte gezelschap gaan de beste zes door naar de finale. Die 26” finale, het klapstuk van deze Antwerpse World Cup editie, staat geprogrammeerd voor 17u.

De kans dat het ook morgen niet droog blijft, lijkt momenteel groot. Voor de neutrale sportliefhebber een buitenkans om de strafste trialbikers adembenemende toeren te zien uithalen in extreme omstandigheden. Voor Belaey’s trainer Thierry Klinkenberg klinkt het als een mogelijk voordeel. “Kenny is erg sterk in de regen. Waarschijnlijk omdat hij al van jongsafaan gewend is om in het nat te rijden. Sommige Spaanse en Franse rijders hebben er een hekel aan, ze durven geen risico’s meer te nemen.”

Bij de dames verzekerde de Belgische Perrine Devahive zich netjes van een plaats in de finale; zij eindigde vandaag vijfde. De jonge Belgische belofte Romain Leonard kon zich niet kwalificeren in de 20” categorie, de Nederlander Rick Koekoek werd ultiem opgevist als lucky loser.

Programma UCI World Cup trial zondag

09:00 11:00 1/2 finals >> Men Elite 20″
11:00 13:00 1/2 finals >> Men Elite 26″
13:30 14:00 On foot sections inspection >> Women Elite, Men Elite 20″ and 26″
14:00 15:30 UCI World Cup Final >> Men Elite 20″
15:30 17:00 UCI World Cup Final >> Women Elite
17:00 18:30 UCI World Cup Final >> Men Elite 26″

Kwartfinale Elite Mannen 26” Groep C

  1. Kenny Belaey (BEL) 0, 2. Giacomo Coustellier (FRA) 5, 3. Andrei Burton (GBR) 6, 4. Jonas Konig (SUI) 11, 5. Joan Torres 17, 6. Johannes Snfter (AUT) 29, 7. Vladyslav Chernysh (UKR) 32, 8. Vladyslav Krat (UKR) 47, 9. Ansis Dermarks (LAT) 48, 10. Robin Braun (SUI) 50

Tekst – Tom Jacops

Foto – Vladmir Selivanov