Stationsomgeving van Lier wordt een belangrijk fietsknooppunt

LIER – De provincie Antwerpen is in volle voorbereiding voor de aanleg van de fietsostrade F11, die zal lopen van Antwerpen naar Lier. Meer speciaal zal ze het station van Berchem met dit van Lier verbinden. Om fietsers vlot en veilig door en voorbij de Pallieterstad te brengen, investeren de provincie, de stad Lier en de Vlaamse overheid in de aanleg van een fietscomplex aan het station van Lier. 

Fietsostrades liggen langs rechtlijnige infrastructuren zoals spoorwegen, autosnelwegen en kanalen. Samen met de elektrische fiets maken ze verdere bestemmingen vlot bereikbaar. Een fietsostrade gaat bij voorkeur over een vrij-liggende fietsweg of een jaagpad. De provincie Antwerpen telt 23 fietsostrades: zestien langs spoorlijnen, vijf langs waterwegen en twee langs autosnelwegen. Voor de provincie Antwerpen is de stad Lier een belangrijk knooppunt in het fietsostradenetwerk. Op termijn fiets je vanuit de Pallieterstad veilig, vlot en comfortabel via fietsostrades naar Antwerpen (F11), Mechelen via Lint (F16 en F1), Aarschot (F104) en Herentals (F103). Schepen Bert Wollants (N-VA): ‘Heel wat mensen trekken naar Lier om te werken, school te lopen, de stad te bezoeken en te winkelen. Met fietsostrades naar zowat alle windrichtingen kunnen fietsers dat in de toekomst veiliger, sneller én met meer comfort doen. Het station van Lier wordt zo de fietsdraaischijf van de regio.’

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘De fietsostrade F11 Antwerpen-Lier wordt elf kilometer lang. Op slechts 30 minuten fiets je dan van Antwerpen naar Lier. Bovendien heeft de provincie ontwerpers aangesteld die samen meer dan 80 kilometer fietsostrades aan het ontwikkelen zijn. Een serieuze investering voor de provincie Antwerpen. We weten namelijk dat de aanleg van een fietsostrade gemiddeld één miljoen euro per kilometer kost.’

Een belangrijke schakel in de uitbouw van Lier als knooppunt in het fietsostradenetwerk is de aanleg van een fietscomplex aan het station van Lier. De fietsostrade eindigt nu in Boechout. Het fietspad Lint-Lier stopt aan de overweg ter hoogte van de Tuinweg en het Galgeveld. Wanneer men de nieuwe tunnel verlaat komt men op een nog aan te leggen fietsbrug van zes meter hoogte, die over de sporen loopt naast de Zuid-Australiëlaan. Vervolgens kan men het stadscentrum bereiken. Hiervoor voorziet de Vlaamse overheid vier miljoen euro. Het volledige budget dat wordt uitgetrokken voor de 800 kilometer fietspaden in Vlaanderen is 300 miljoen euro.

Minister Ben Weyts (N-VA): ‘Lier is met een vertrek- of aankomstpunt van vier fietsostrades een belangrijke schakel in ons fietsostradenetwerk. Met de bouw van een fietsbrug en –tunnel bieden we een concreet alternatief voor de auto en de file. Iedereen zal veilig en comfortabel van en naar Lier kunnen fietsen.’ De provincie investeert vervolgens nog in de verbinding met de Hockeyweg. De stad Lier betaalt, met steun van het Fietsfonds van de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid, de aanrijhelling van de F16 uit Lint. (Foto Provincie Antwerpen)

De provincie stelt dit project voor op een info-tentoonstelling op maandag 19 juni tussen 17 en 21 uur in sporthal De Komeet, Eeuwfeestlaan 183 in Lier. Je krijgt dan de kans om het project meer in detail te bekijken, vragen te stellen en opmerkingen te geven. De werken starten in het najaar van 2018 en zouden één jaar duren.

Tekst: Edwin Mariën