Mail

Stad Antwerpen vraagt inwoners om trage wegen mee in kaart te brengen

ANTWERPEN – De stad Antwerpen start met de opmaak van een ambitieus plan voor de trage wegen op haar grondgebied. Deze wegen voor niet-gemotoriseerd verkeer moeten ervoor zorgen dat Antwerpenaars onbezorgd en comfortabel kunnen fietsen en wandelen langs groene, gezonde en veilige plekken. Sinds enkele jaren zet de stad immers naast sport ook sterk in op bewegen. Om het netwerk van trage wegen verder uit te bouwen is men  samen met de organisaties Trage Wegen en Regionaal Landschap de Voorkempen op zoek naar enthousiaste Antwerpenaars die deze wegen mee op de kaart willen zetten.

Veel Antwerpenaars gebruiken vandaag al trage wegen. Vaak onbewust. Trage wegen zijn meer dan paden en wegen in parken. Ook de steegjes, fiets- en wandelbruggen, veerponten en zelfs doorgangen doorheen gebouwen zijn trage wegen. Via die verbindingen geraken voetgangers en fietsers op een kortere en aangenamere manier op hun bestemming.

Er komen ook trage wegen bij, denk maar aan ambitieuze projecten om het fietsen en wandelen aan te moedigen zoals de Parkbrug aan Park Spoor Noord. Of in stadsprojecten zoals ’t Groen Kwartier of Groen Zuid waar fietsers en voetgangers op de eerste plaats komen. Met hun bijzondere uitstraling groeien ze uit tot unieke stadslocaties, plekken waar mensen bewust naar toe komen en waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Trage wegen brengen de Antwerpenaars in beweging.

Goed nieuws van het tragewegenproject in Antwerpen. De werkkaart is klaar. Dat is de eerste stap om de trage wegen in Antwerpen in kaart te brengen. De werkkaart brengt verschillende bestaande bronnen en kaartmateriaal samen. Op de kaart staan honderden trage wegen, die allemaal nog nog op het terrein moeten worden gecontroleerd.

 De kaart leert dus nog niets over de toegankelijkheid van de wegen. Zo zal je er wellicht een aantal recente trage wegen nog niet op terugvinden. Voor die terreincheck is men op zoek naar gemotiveerde Antwerpenaars die trage wegen in hun buurt willen controleren.

 Wandel of fiets jij graag over trage wegen en ben je benieuwd naar verborgen parels in jouw omgeving? Kom dan naar het startmoment in jouw district en ga mee op ontdekking aan de hand van de tragewegenapp. Dit project wordt in elk district op gang gestapt tijdens een verkennende wandeling en demonstraties van de tragewegenapp. (EM)

 DE KALENDER: Berchem (districtshuis): 14 mei om 19u.30, Hoboken (districtshuis): 23 mei om 19u30, Borgerhout (Te Boelaerpark en Krugerpark): 27 mei van 13 tot 16 uur (info aan infostand), Merksem (districtshuis): 28 mei om 19u30, Ekeren (districtshuis): 29 mei om 19u30, Wilrijk (districtshuis) 31 mei om 19u30, Deurne (districtshuis): 5 juni om 19u30, Berendrecht-Zandvliet-Lillo (districtshuis): 7 juni om 19u30 uur en Antwerpen: datum en locatie nog niet gekend.