A_ArchiefsportnieuwsWielrennen

Sporting A hangt scholenproject op aan de Ronde van Vlaanderen

ANTWERPEN – Vandaag donderdag zijn Antwerpen en Flanders Classics letterlijk beginnen aftellen naar de Ronde van Vlaanderen. Op de Scheldekaaien werd het startportiek van de Ronde officieel onthuld en een klok in gang gezet die tikt tot aan de start van de wedstrijd op zondag 1 april. Tegelijk werd het programma van het Ronde-weekend bekendgemaakt. De tweede editie van Vlaanderens Mooiste met start in Antwerpen belooft minstens even spectaculair te worden als de eerste. Elders op deze website vindt u het omlijstende programma op en rond de Grote Markt van 31 maart en 1 april – dat wij vorige maand al brachten – maar er is meer.

Exact 90 en 91 jaar geleden wonnen Hobokenaren Jan Mertens (†1964) en Jef Dervaes (†1986) de Ronde van Vlaanderen. Om dat te vieren, is er in park Sorghvliedt op zondag 1 april gratis taart en kunnen Hobokenaars deelnemen aan leuke attracties zoals fietsen op rollen, gekke fietsen en sapjesfietsen. Bovendien is de Ronde van Vlaanderen van 10 tot 18 uur te volgen op groot scherm in het park en in het café van atletiekclub HAKI in de Oranjerie.

Sporting A vond twintig uiteenlopende, mooie koersverhalen, die te vinden zijn op www.DeRondeInAntwerpen.be. Onder #mijnkoers roept de stad iedereen op om zijn/haar koersverhaal te delen op sociale media.

Persconferentie

Sporting A verloot drie plaatsen in een volgwagen. Wie wil deelnemen aan deze wedstrijd, geeft een antwoord op de vraag ‘Waar begon jouw koers?’, en deelt dat verhaal op de sociale media met #mijnkoers.

De wedstrijd loopt van donderdag 22 tot en met maandag 26 maart. Op dinsdag 27 maart krijgen de winnaars een persoonlijk bericht.

Tijdens het scholenproject ‘De Kleine Flandrien’ leren kinderen van het vierde en vijfde leerjaar spelenderwijs de koers kennen. Twintig Antwerpse scholen schreven zich in. Ze nemen met 44 klassen of ongeveer 1 200 leerlingen deel aan een van de drie evenementdagen op Fort Merksem (26 maart), Spoor Oost Borgerhout (27 maart) en Park Van Eden Wilrijk (29 maart). De sites worden telkens helemaal aangekleed en opgedeeld in vier verschillende zones. In de prof-zone kunnen leerlingen hun eigen wattage meten op een wattagefiets, zich een echte prof wanen op het podium van de fotohoek en een kijkje nemen in een ploegwagen van de wielerploeg Sport Vlaanderen – Baloise en zelfs een echte ploegbus van de wielerploeg Beobank – Corendon. In de Skills-zone kunnen kinderen zich wagen aan fietsvaardigheidsoefeningen. In de Funzone ontdekken deelnemers hoe leuk fietsen kan zijn, dankzij onder andere een gek fietsenparcours, slow- en fastbikes en een fietssteekspel. In de Ronde-zone tenslotte vinden de  leerlingen een volledig ingekleed fietsparcours, dat hen zoals de profs over hellingen als de Muur van Geraardsbergen, de Paterberg en de Oude Kwaremont leidt, en – zoals het een Flandrien betaamt – ook over een echte kasseienmat. Ketnetheld Dempsey is commentator van dienst.

Als aanloop naar De Kleine Flandrien trokken Tim Wellens en Tiesj Benoot van Lotto-Soudal, uit alle deelnemende scholen een winnaar: Sint-Rumoldus uit Deurne. Zij zullen met tien leerlingen op zondag 1 april net voor de echte renners het grote podium op de Grote Markt betreden met hun fiets. 

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Marc Demartin