Sportief talent gehuldigd op Gentse Sportawards

Baanwielrenner Kenny De Ketele, hockeyspeelster Alix Gerniers, judoka Mina Libeer, jeugdhockeyteam Gantoise U12, voetbalclub JAGO en Sportaround vzw zijn de laureaten van de Gentse Sportawards 2017. De Lifetime Achievement Award gaat naar zeilster Evi Van Acker. 

Op vrijdag 9 maart 2018 werden de Gentste Sportawards 2017 uitgereikt in de Art Cube in Gent. Gastheer Ruben Van Gucht verwelkomde er sportief talent van Gentse bodem. Alle Belgische en regionale kampioenen van de Gentse clubs werden uitgenodigd om de feestelijke uitreiking bij te wonen.

Net als vorig jaar konden de Gentenaars mee bepalen naar wie de zes trofeeën voor sportverdienste van de Stad Gent 2017 gaan. 2.250 mensen brachten dit jaar hun stem uit. Per trofee kon gekozen worden uit een shortlist van drie kandidaten, door een jury samengesteld op basis van de vele inzendingen. Enkel de Lifetime Achievement award werd door de jury toegekend.

Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award ging naar zeilster Evi Van Acker. De jury beloonde de afscheidnemende zeilster voor de manier waarop haar carrière mee de sportieve uitstraling van Gent heeft bepaald. Evi Van Acker behaalde 20 keer goud, zeventien keer zilver, twaalf keer brons en belandde meerdere keren in de top tien. Ze deed drie keer mee aan de Olympische spelen (achtste in 2008, brons in 2012 en vierde in 2016). Daarnaast heeft ze nog veel meer titels op haar palmares staan. In 2016 stond Evi als eerste op de wereldranglijst.

Alle laureaten

De awards werden uitgereikt aan volgende laureaten:

  1. Gentse sportman van het jaar: Kenny De Ketele (baanwielrennen, Sport Vlaanderen/Baloise)
  2. Gentse sportvrouw van het jaar: Alix Gerniers (Gantoise Hockey Club)
  3. Gentse sportvereniging van het jaar: JAGO St-Amandsberg (G-voetbalploeg)
  4. Gentse jongere van het jaar: Mina Libeer (Judoschool Merelbeke)
  5. Gents jeugdteam van het jaar: Gantoise U12 (hockey)
  6. Sport & Community trofee: Omnisportvereniging Sportaround vzw
  7. De Lifetime Achievement award: Evi Van Acker (zeilen)

‘Met de sportawards zet de Stad Gent haar beste sporters, bijzondere prestaties en straffe sportprojecten in de schijnwerpers. Gent heeft in 2017 maar liefst 235 nationale en 335 regionale kampioenen voortgebracht, ook daar hebben we aandacht voor.’

Resul Tapmaz, schepen van Sport