A_ArchiefLopenMarathonsportnieuwsTen miles

Sportartsen waarschuwen deelnemers aan Antwerpse 10 Miles en marathon

Het is dezer dagen zomer in de lente én dit op het moment dat in Antwerpen de 10 Miles (en de marathon) worden gelopen. Hoewel voor zondag deels bewolking wordt voorspeld, kan het 24 graden worden, abnormaal warm dus. Daardoor is ook het risico op uitdroging tijdens de 10 Miles en andere sportactiviteiten morgen en zondag extra hoog.

Wanneer mensen meer water verliezen dan ze drinken, drogen ze uit, sneller dan ze denken of voelen. Naast baby’s en bejaarden, lopen sporters bij warmte een verhoogd risico, ook als het bewolkt is of regent. Je kunt je slap voelen, hoofdpijn krijgen, duizelig en misselijk worden. Grijp je niet in, dan kunnen spierkrampen en bewusteloosheid volgen. Soms loopt uitdroging fataal af. Als de zon schijnt – wat nog af te wachten valt – moeten sporters zich ook daar tegen beschermen.

Eind april staat de zon – die haar hoogste punt rond 21 juni bereikt – even hoog als in augustus. In de warmste maand van het jaar is haast iedereen beducht voor zonnebrand, maar in april niet. Toch is het risico dan nog groter, doordat onze huid nog bleek is van de winter. Sporters dragen best een petje en moeten onbedekte lichaamsdelen insmeren met factor 30 of meer. Met name kinderen en tieners lopen risico. Als je in je jonge jaren zelfs maar één keer flink verbrand raakt door de zon, verhoogt dat je risico op huidkanker voor de rest van je leven.

Zeer frequent worden Sport- en Keuringsartsen (SKA) geconfronteerd met het probleem van ‘des-hydratatie’ bij sporters, dit niet alleen bij warme temperaturen maar zelfs in koudere omstandigheden bij lange duurinspanningen (op massa-events zoals de 10 Miles). Dit vochtverlies kan op korte termijn tot zeer ernstige medische problemen leiden en is meestal makkelijk te voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen in acht te nemen. Om die reden heeft SKA een info-sheet ontwikkeld.

SKA raadt alle sporters het volgende aan. Drink voor het sporten anderhalve liter per dag, op de dag van de wedstrijd 300 milliliter om de twintig minuten en neem onmiddellijk na de aankomst anderhalve keer je vochtverlies weer in. Controleer de kleur van je urine. Is die lichtgeel dan is er geen probleem, is die donkergeel dan dien je meer te drinken. Wie leidt aan chronische ziektes of medicatie dient advies te vragen bij een (sport)arts of starten wel verantwoord is. Iedereen dient zich in te smeren tegen de zonnebrand met een crème van minstens factor 30. Draag een petje of een hoedje.

Sport bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds, wanneer de zon laag staat. Bel het noodnummer 112 indien je last hebt van hoofdpijn, braken, duizeligheid of verwardheid. Dit zijn symptomen van een hitteslag. Onmiddellijk moet er worden begonnen om het slachtoffer af te koelen.  Wanneer de temperatuur hoger oploopt dan 25 graden of indien je makkelijk zweet dien je je zoutinname op te drijven. Bij inspanningen van meer dan uur dienen extra suikers, onder de vorm van sportdranken of vast voedsel, te worden meegenomen. (EM)

Meer info vind je op www.gezondsporten.be en www.sportkeuring.be