Sony Colbrelli levert zijn visitekaartje af aan wieler-minnend Vlaanderen

OVERIJSE – De Vlaamse wielerliefhebbers maakten in Overijse kennis met de 26-jarige Sony Colbrelli. In de Brabantste Pijl spurtte de Italiaan vanop 100 meter voor het einde als een bezetene naar de finish. Petr Vakoc, de winnaar van vorig jaar, en onze landgenoot Tiesj Benoot mochten dan wel plaatsnemen op het podium maar de allerhoogste plek zat er niet in. Colbrelli begint zich stilaan te profileren in de wedstrijden die in onze contreien worden georganiseerd. In zijn eigen land won hij al vijftien keer. Internationaal spurtte hij zich dit voorjaar in de kijker toen hij een rit op zijn naam schreef in Parijs-Nice tegen kleppers als Kristoff, Degenkolb, Kittel en Greipel. Een val op training, nadat de wagen die hem gangmaakte plots moest remmen, trok een streep door zijn Ronde van Vlaanderen. In Harelbeke behaalde hij een zevende plek. Vorig jaar was hij derde in de Gold Race. Dat belooft voor zondag.

Colbrelli maakt deel uit van Bahrein-Merida, het speelgoedje van Prins Nasser bin Hamad Al Khadafi van de piepkleine oliestaat (55 kilometer lang en 18 kilometer breed), waar volgend weekend de Formule 1-bolides hun opwachting maken. Het was Vincenzo Nibali die tijdens een fietstochtje zijne Koninklijke Hoogheid overtuigde om zeventien miljoen te investeren in een wielerploeg. Plaatselijke sponsors zoeken was niet echt moeilijk. Bedrijven betalen er geen belastingen en vinden het een eer om de prins financieel te helpen. Co-sponsor werd de Taiwanese fietsenfabrikant Merida. Naast de wielerploeg sponsoren zij ook verscheidene atleten en verkopen ze fietsen in 72 landen. Nibali bood zich aan als kopman voor de komende Giro; Izagirre wordt uitgespeeld in de Tour en voor de klassiekers werd gerekend op Gasparotto en Colbrelli. En zeggen dat ook ene Tom Boonen op het verlanglijstje prijkte.

Colbrelli stond er in Overijse. ‘Dit is een mooie afsluiter van mijn eerste Vlaamse ‘tournee. Ik heb enorm veel bijgeleerd. Volgend jaar kom ik zeker terug en dan wil ik nog beter doen. Zondag hoop ik er ook te staan maar Van Avermaet, Gilbert en Matthews kloppen zal niet makkelijk zijn. Jullie staan versteld van mijn spurterskwaliteiten. Weet je dat ik al veel beter heb gesprint dan vandaag?’ In de slotronde knoopte Colbrelli doodleuk een gesprekje aan met zijn teamgenoot Greg Bole. ‘Ik wilde dat hij het tempo hooghield, wat ook gebeurde. Aan het eind moest ik het afmaken wat niet evident was want ik zat even tegen de dranghekken aan. Stilaan doet mijn land weer mee in eendagswedstrijden. In Oudenaarde eindigden drie Italianen bij de eerste twintig, in Roubaix werd Moscon vijfde.’ IlSonny, zoals hij in zijn regio (Garda) wordt genoemd rijdt de Ronde van Italië niet, wel die van Frankrijk.

Petr Vakoc (Quick Step) werd tweede maar dat stemde Patrick Lefevere niet gelukkig. ‘Onze Tsjech verspeelde tijdens de slotkilometers veel te veel krachten. Ofwel ga je ervandoor, ofwel zorg je dat je aan de meet de snelste bent.’ En ook over de nummer drie, Benoot, (die Lotto Soudal eindelijk een ereplaats bezorgde) was de CEO niet meteen enthousiast. ‘Geen meter kop heeft die gedaan.’ Tiesj zelf was ervan overtuigd dat de leidersgroep – die op twintig kilometer voor het einde tot stand kwam – overeind zou blijven. ‘In dit deelnemersveld zaten niet meteen teams die in staat mochten worden geacht om de boel dicht te rijden. Dit is een opsteker voor mij – niet in het minst omdat het mijn eerste Brabantse Pijl was – maar ook voor de ploeg.’ Teamgenoot Tim Wellens werd immers vierde.

Tekst: Edwin Mariën

Foto: http://teambahrainmerida.com

Pin It on Pinterest