Slimme deelfietsen nu ook in Mortsel

MORTSEL – Het wordt een goed alternatief genoemd voor het Velosysteem. Cloudbike is een deelfiets die je kan openen met een  smartphone-applicatie. Het systeem bestaat al in  Antwerpen met een 300-tal fietsen. Hoe werkt het?

Je downloadt de app van Cloudbike op je smartphone en maakt een gebruikersaccount. Vind een fiets. Dit doe je door gebruik te maken van de kaarten op de app die je naar de dichtstbijzijnde fiets brengen ( in zijn dropzone). Verder scan je de QR-code om het slot te ontgrendelen. Je bergt de kabels op en je kan vertrekken. Parkeren doe je in een dropzone. Antwerpen heeft er nu een 50-tal. Hier maak je de fiets vast met het kabelslot en je drukt op end. Duw daarna nog de hendel manueel naar beneden.

De fietsen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun lichtbruine kleur en zijn opmerkelijk groter dan degenen van het Velosysteem.

Betalen doe je met je kredietkaart. Op dit ogenblijk is het nog niet mogelijk om met Bancontact te betalen maar men beloofde bij Cloudbike dat wordt gewerkt. Normaal is het een ‘pay-per-minute systeem’ : 0,50 euro voor de eerste tien minuten en daarna 0,05 per minuut. Er bestaat ook een dag-pas. Momenteel zijn er 500 abonnementen beschikbaar.

In Mortsel komen er nu 30 fietsen verdeeld over drie dropzones: het Gemeenteplein , Stadsplein en de hoek Jozef Hermanslei-Antwerpsestraat. De dropzones zijn virtueel afgebakende plaatsen en geen vaste privéplaatsen voor de blauwe fietsen. Ze kunnen dus ook tussen gewone pendelaarsfietsen staan. Dit is volgens de verdelers ook de reden dat men geen poging doet om de fietsen te zetten op totaal overvolle, onoverzichtelijke plaatsen zoals voor het station in Berchem of onder het Centraal Station. Hier zou de app trouwens ook niet volledig werken.

Burgemeester Eric Broeckx (N-VA): ‘Dit is vooral een extra hulpje voor de Mortselaar om naar Antwerpen te gaan. Verkeer tussen de drie Mortselse dropzones zal veel minder intens zijn.’ (Tekst en foto’s: August Charrin)

Info: www.cloudbike.be