Slalom Kuurne, wedstrijd op het scherpst van de snee

In Kuurne, de tweede slalom van het VAS-kampioenschap 2017, moesten een aantal vragen nog beantwoord worden. Zoals, was de hiërarchie die we in Oostende zagen een voorbode voor het kampioenschap?

Jan Verschaeve, van de organiserende Autostal Hemicuda, kon op het einde van de dag alvast tevreden terugblikken. De inschrijvingslijst groeide aan tot 62 deelnemers, de weergoden hadden nog een frisse lentedag in petto en het talrijke publiek kreeg een mooie strijd op de piste. Maar voor één iemand liep het alvast mis. Jörgen Draelants moest zijn run afbreken met een kapotte distributieriem. Jörgen besliste om de rest van de dag over te stappen op de Renault Clio van Jos Bronckart, maar aangezien hij daarbij van voertuigklasse wisselde, kon hij geen aanspraak meer maken op punten. Daarmee was één van de zegefavorieten buiten strijd en werd de wedstrijd helemaal opengegooid.

Frederik Declercq opende sterk in de Westfield. Met een foutloze 1:42.42 over het 1600 meter lange parcours zette hij onmiddellijk een referentietijd. En Bart Lenaerts volgde in zijn spoor met 1:43.40 en met Dominique Van Kerckhove in de VW Polo GT op de derde plaats (1:44.82) was het beeld compleet voor alle kampioenschapspretendenten. In de derde reeks zakte Declercq nog naar een 1:40.26 maar hij moest met lede ogen toezien hoe Bart Lenaerts de Lotus Elise naar een ongrijpbare 1:40.03 stuurde. “Drieën twintig hondersten van een seconde, maar het was genoeg”, lachte Bart nadien. “Ik kon niet controleren. Ik moest alles geven, want ik zag dat Frederik ook aan het zoeken was. Ik deed een gecombineerde run, een voorzichtige, een aanvallende…het antwoord lag er ergens tussenin. De wagen bleef onveranderd. Ik ben nu de verscheidene combinaties aan het proberen met diverse bandencompounds.”

“Ik ben vooral ook blij omdat de rallyrijders zich bewezen hebben”, aldus Jan Verschaeve. En inderdaad, de deelnemers aan de rallychallenge gingen volop mee in de geest van de slalomcompetitie. En vooral Vincent Verschueren schitterde daarbij. De Oost-Vlaming is natuurlijk een geboren competitiebeest en hij kwam dan ook om te scoren. Daarom bracht hij ook de Zaniboo Opel Kadett mee, voorzien van een breder spoor. “Het is vooral precisie rijden”, vertelde de leider van het BK Rally. En met een 1:54.84, goed voor een 10de plaats algemeen, wrong hij zich tussen de slalomspecialisten en werd ook nog eens uitgeloot voor een gratis start in de komende Hemicuda Rally.

De volgende wedstrijd is al volgende week, en het ziet ernaar uit dat het VAS Slalomkampioenschap editie 2017, een wijd open strijd wordt.