Sinds de Tour moet de boerderij het stellen zonder veel-rijder Frederik Backaert

’S-GRAVENWEZEL – Het leven van Frederik Backaert 26) ziet er helemaal anders uit na zijn deelname aan de voorbije Tour. Maandagavond eindigde hij vijfde in ’s-Gravenwezel. De criteriums vormen een gesloten circuit waar hij stilletjes aan een plaatsje heeft gevonden. ‘Ik reed er tien of elf. In ieder geval ben ik wat dat betreft recordhouder. Op 4 september volgt er nog één: in Wetteren. Het leven op de boerderij is voorlopig verleden tijd. Woensdag lag ik een hele dag op bed. Doodmoe van al dat gekoers.’

‘Mijn ploegmaat bij Wanty- Groupe Gobert, Laurens Devreese, had gezorgd dat ik drie contracten voor criteriums had. Vandaag was zijn broer trouwens mijn gangmaker. Door mijn naambekendheid in de Tour wilde iedereen me plots contracteren. En je moet het ijzer smeden als het warm is natuurlijk.’ Voor de rest van het seizoen start Backaert alleen nog maar in iets minder hoog gekwalificeerde ééndagswedstrijden genre Plouay, de Grote Prijs Van Peteghem en Geraardsbergen. ‘Ik zou ook graag deelnemen aan de Duo Normand op 24 september. Dat is een koppeltijdrit, waarbij elke merkenploeg één team mag inschrijven. Normaal zou ik die dan rijden met Thomas Gibbons, een Amerikaan die sinds 1 augustus voor onze ploeg uitkomt. Probleem is dat men nog  op zoek is naar een tijdritfiets voor hem.’

Deze week doet Backaert het wat rustiger het aan. ‘Mag het even? Tussen de voorbije anderhalve maand zaten er 30 koersdagen. Ik heb het even nagekeken op ProCyclingStats: er zijn maar twee renners op de wereld die meer wedstrijdkilometers in de benen hebben dit seizoen dan ik. Ik hoop dat ik binnen twee maanden op nummer één sta.’ Backaert haalde onder meer l’Equipe door zijn verhaal dat hij ’s morgens, vooraleer hij gaat trainen, nog even meewerkt op de boerderij van zijn ouders. ‘Sinds de Tour heb ik daar geen tijd meer voor. Alles staat nu in het teken van het wielrennen.’  

Frederik begint in 2018 dus aan zijn vijfde seizoen bij Hilaire Van der Schueren. Hij tekende al bij in juni, voor de Tour dus. Misschien ietwat te vroeg? ‘Achteraf heb ik me inderdaad de vraag gesteld of ik beter niet wat langer had gewacht want er waren voldoende aanbiedingen. Maar goed, wij werken  echt wel een mooi programma af, het team wordt elk jaar beter, ook op structureel en budgettair gebied. Onze sportbestuurder heeft heel wat mensenkennis. Sommige renners pakt hij zacht aan, maar tegenover mij durft hij wat harder uithalen. Hij kent zijn pappenheimers hé.’ Toch nog even terug naar die memorabele ‘Vive le Vélo’, waarin Backaert ook openbaarde dat hij een vriendin had. Zijn ouders wisten toen niet wie het was. ‘Eigenlijk ging ik niet met volle zin naar die uitzending . Ze vond plaats tijdens de tweede rustdag in Le Puy en Velay en in de Tour ben je elke dag wel bekaf. Het enige wat ik deed was eten, me laten masseren, fietsen en naar mijn vriendin bellen. Anderzijds keek ik er naar uit omdat mijn tafelgenoot Robbie McEwen zou zijn, die Brakel – waar ik woon – als tweede woonplaats had. Later bleek dat hij forfait moest geven en ik José de Cauwer naast mij kreeg.’ En hoe is het afgelopen met de vriendin, die hij drie weken voor de Tour leerde kennen en die hem nu vergezelt tijdens elke wedstrijd? Ze geeft het antwoord zelf. ‘Tijdens de eerste rustdag was ik al op bezoek geweest maar van Hilaire mochten de vriendinnen niet mee op de kamer. Op de laatste dag, in Parijs, kon dat wel. Even voordien heb ik mijn ouders aan de ouders van Frederik voorgesteld. Zij hebben dus kennis gemaakt met elkaar op de Champs-Elysées.’ (EM)

Pin It on Pinterest