Simon De Gendt pakt wereldtitel in de Laser Radial-klasse in Japan

ANTWERPEN – België heeft er een wereldkampioen bij in de zeilsport. Nadat Emma Plasschaert vorig jaar deze titel veroverde, is het nu de beurt aan de Oostendenaar Simon De Gendt, achttien jaar en vier jaar lid van het Talent Team van Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV). Hij won bij de senioren het wereldkampioenschap in de Laser Radial mannen. Dit is geen Olympische discipline, maar wordt vaak gezien als een opstap naar een Olympische carrière in de Laser Standard. Jan Heunick werd verdienstelijk zesde in een veld van 42 boten.

Emma Plasschaert is voor ons land vierde geworden na Denemarken, Nederland en Groot-Brittannië. Een geweldige prestatie aangezien dit WK geen peak-event was voor Emma. De focus ligt namelijk op het Test Event in Enoshima over een kleine maand, dat wordt gevaren op het Olympische water van volgend jaar. Tijdens het WK is Emma opnieuw gegroeid. Zijzelf en haar begeleidingsteam zijn vol vertrouwen dat het traject richting de Olympische Spelen goed zal verlopen. Deze vierde plaats in een veld van 112 boten uit 63 landen is daarvan het resultaat. Plasschaert: ‘Het was een moeilijke serie. Hier en daar heb ik wat punten laten liggen, maar ik ben tevreden met mijn prestatie, geleverd in de opbouw naar het Test Event.’

De locatie van het WK dit jaar, in de baai bij het Japanse Sakaiminato, was moeilijk maar vooral ook extreem warm en vochtig. Er was een grote variatie aan omstandigheden van relatief weinig wind tijdens de eerste twee dagen tot meer wind dan werd verwacht op de drie volgende dagen. De zesde en laatste dag kenmerkte zich door grote verschillen in kracht en richting op het wedstrijdwater. Morgen reizen Emma, Simon, Jan en de rest van het team naar Enoshima om zich te gaan voorbereiden op het Test Event midden augustus en de World Cup eind van die maand. Daar zullen ook de overige zeilers van het WWSV Olympic Team aanwezig zijn. (EM / Foto WWSV)

Pin It on Pinterest