Sanne Cant prolongeert titel, broer betrokken in vechtpartij, manager Roodhooft opgepakt

Sanne Cant Archief foto ‘In Essen December 2017’

ANTWERPEN – België heeft zijn eerste medaille vast op het WK veldrijden in Valkenburg. Na beschamende prestaties in de jeugdwedstrijden zette Sanne Cant in de namiddag de puntjes op de ‘i’ in de vrouwencross. Cant volgde zichzelf op als wereldkampioene.

Het WK werd een duel Cant-Compton. Het duo trok er van bij de start vandaar en speelde voortdurend haasje-over. Telkens men dacht dat één van hen een beslissende kloof had geslagen, reed de andere renster het gat weer dicht. In de slotronde maakte Cant (27) het verschil. Uiteindelijk eindigde veterane Compton (39) nog op twaalf seconden. Het was de derde wedstrijd van de dag en ze leverde ook het derde eremetaal op voor het gastland. Lucinda Brand – vorige week nog vol twijfels omwille van een bloedvergiftiging – behaalde het brons.

Sanne Cant vertelde na afloop wat elke waarnemer al had kunnen zien: ‘Ik ben bijzonder moe. Dit was de zwaarste cross die ik ooit heb gereden. Ik ben blij dat ik heb kunnen tonen dat ik dit ook kan. Ik dacht in de slotronde dat het over zou zijn omdat Compton een kloof had geslagen van zes seconden. Ik had het moeilijk om terug te keren maar ik besloot om vanop de kop de afdaling in te zetten. Gelukkig kon ik haar richting de pitstraat weer bijhalen en zelfs een klein verschil maken. Daarna moest ik het zien vol te houden en dat lukte gelukkig. Toen ik zag dat ik een kleine voorsprong had heb ik alles gegeven.’

‘Ik heb veel op het lopen getraind, want je weet dat het hier veel omhoog gaat en er ook op andere plaatsen veel loopstukken zitten. Ik kan deze overwinning moeilijk vergelijken met mijn zege van vorig jaar. Toen was het heel bijzonder om wereldkampioene te worden, maar misschien ben ik met deze nu nog wel gelukkiger, omdat ik kon bevestigen.’

‘Ik ben blij dat Katie tweede werd. Net als ik verdiende zij de trui maar uiteindelijk kan er slechts één iemand winnen natuurlijk. Dit is mijn tweede zege op rij maar dient het gezegd dat ik er graag nog een paar keer een vervolg aan zou willen breien? Weet je waar ik nog het meest fier op ben? Omdat heel wat zogenaamde kenners beweerden dat dit parcours niks voor mij zou zijn. Ik geef toe dat ik af en toe voelde dat er krampen opkwamen. De ondergrond wijzigde voortdurend zodat ik het me niet kon veroorloven om fouten te maken. Die laatste trap was verschrikkelijk. Nooit was ik zo blij dat ik het spandoek zag hangen.‘

De wereldtitel van Sanne Cant heeft voor haar entourage een wrange nasmaak gekregen. Het kwam tot een stevig handgemeen met onder meer de broer van Cant en teammanagers Philip en Christoph Roodhooft. De broer van Sanne en haar mecanicien wilden haar feliciteren met haar tweede wereldtitel, maar het duo beschikte niet over het juiste pasje om de zone van het podium te betreden. De bewakingsagenten wilden het duo niet tot bij Cant laten en de bemiddelingspoging van teammanagers Philip en Christoph Roodhooft had een averechts effect. Het kwam tot een knokpartij waarbij rake klappen werden uitgedeeld.  Philip Roodhooft werd opgepakt en meegenomen naar het politiekantoor van Maastricht. Daar werd één en ander uitgepraat, waarna Roodhooft alsnog werd vrijgelaten.

Misschien dat de overwinning van Cant Wout Van Aert de nodige inspiratie geeft om dé absolute topfavoriet voor zondag, Mathieu van der Poel, van de titel te houden. (EM)