Sanne Cant behaalt haar negende Belgische titel

In de schaduw van de titelwedstrijd bij de Elite Mannen werden dit weekend nog een resem kampioenen-truien uitgereikt. Hoeft het gezegd dat Sanne Cant de belangrijkste ‘nevenwedstrijd’ op haar naam schreef? Voor de negende maal werd zij Belgisch kampioen.

Een snelle start van Laura Verdonschot zorgde er al meteen voor dat (bijna) de rest van het deelnemersveld al in de eerste ronde moest afhaken. Alleen Cant hield stand. Zelfs een oponthoud in ronde drie – toen zij tegen een nadarhekken aanreed – kon haar niet stoppen. ‘Dit parcours was technisch veeleisend. Wanneer je ook maar één keer uit het juiste spoor geraakte, dan stond je meteen helemaal stil. Vanaf de tweede ronde kon ik echter mijn eigen wedstrijd rijden. Ik kon het tempo hoog genoeg houden zodat ik me wat foutjes mocht veroorloven.’ Opvallend – en meteen illustratief voor het feit dat Cant niet de minste tegenstand kent in het vrouwen-veldrijden – is dat zij na de aankomst haar tegenstanders gedurende meer dan een minuut stond op te wachten. ‘Ik wilde vooral kijken of mijn nichtje erin zou slagen om het brons te behalen.’ Dat gebeurde ook. Loes Sels – de kampioene van 2008 – werd derde op vijftien seconden van veterane Ellen Van Loy. Suzanne Verhoeven eindigde zesde en was daarmee de beste jongere. Zij werd dus meteen Belgisch kampioene bij de beloften én junioren. Het zilver ging naar Marthe Truyen.

‘Het is mooi dat ik de reeks van Belgische titels, die begon toen ik tweedejaarsbelofte was heb kunnen verder zetten. In Lille werd ik al eens nationaal kampioen in de Europese trui, nu is het de eerste keer dat ik het haal in het tricoloreshirt’. Laura Verdonschot had zich voor de aanvang van dit kampioenschap laten ontvallen dat het ‘misschien tijd was voor de aflossing van de wacht’. Cant had een duidelijk antwoord klaar, zowel met de benen als met de tong. ‘Ik heb dat gelezen. Ik dacht meteen: misschien kan Laura beter zelf eens proberen om zelf aan te sluiten bij de top. Afgaand op datgene wat ze vandaag presteerde is ze daartoe nog niet meteen in staat.’          

Boeiend konden we de wedstrijd bij de vrouwen niet noemen. De toeschouwers vergaapten zich nog het meest aan de landing van de enige Caiman-helikopter die op dit moment actief is. In de voormiddag werd Thijs Aerts uit Rijkevorsel en broer van prof Toon, voor de tweede keer Belgisch kampioen bij de beloften. Na een spannende wedstrijd haalde de 21-jarige renner van Telenet-Fidea Lions het, net als in 2016. Toon Vandebosch (vorig jaar nog winnaar bij de junioren) won zilver en Stijn Caluwé brons. Yannick Peeters, de andere topfavoriet – die zijn start miste -, werd vierde. Aerts: ‘Ik heb hard moeten rijden. In de eerste ronde kende ik mechanische pech. Hierdoor heb ik wat krachten verloren maar uiteindelijk kon ik toch vrij vlug weer aansluiting krijgen bij Vandebosch en co. Toon was zeer sterk maar gelukkig is hij maar een eerstejaars waardoor hij niet dezelfde power heeft als ik.’ 

Zaterdag zagen 3 500 toeschouwers nogmaals dat Thibau Nys in de voetsporen van zijn vader wil treden. Net als vorig jaar in Oostende mocht de zoon van Sven op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. In 2017 was dat hij dat als eerstejaarsnieuweling, nu als tweedejaars. ‘Mijn vader heeft het tactisch plannetje uitgetekend en uiteraard heb ik dat opgevolgd.’  BMX-er Jarno Bellens werd juniorenkampioen, de titels bij de eerstejaarsnieuwelingen gingen naar Jelle Harteel en Julie Brouwers.