Sambou Yatabare mogelijk de verassing van Bölöni tegen Sint Truiden

DEURNE – Donderdag organiseerde Antwerp FC een persconferentie waarop drie nieuwkomers aan de pers zouden worden voorgesteld: Roberto Nunez, Auréliano Buta en Sambou Yatabaré. In laatste instantie werd gemeld dat de eerste twee niet zouden afzakken naar de Bosuil omdat ze ’s avonds een wedstrijd moesten spelen met de beloften. Conclusie: Yatabaré (28) is de enige van de drie die deel zal uitmaken van de A-selectie die het morgenavond in eigen stadion tegen Sint-Truiden opneemt.

De Frans-Malinees speelde in de jeugdcategorieën bij Beavais en Caen en belandde nadien achtereenvolgens bij Olympiakos, Bastia, Guingamp, Standard en Werder Bremen, waar hij echter geen speelgelegenheid meer kreeg en dus aasde op een transfer. Uiteindelijk tekende hij bij Antwerp voor één seizoen, met een optie voor nog drie jaar.

‘Ik ben blij om terug in België te zijn’, stampte hij een open deur in. ‘Bij Bremen kwam ik niet meer aan spelen toe maar anderzijds duurde het twee maanden vooraleer mijn overgang naar Antwerp een feit was omdat Werder absoluut geld wilde voor een speler die ze toch niet meer opstelden. Ik heb nog wel wat tijd nodig om 100 procent fit te geraken maar wanneer de coach me opstelt dan ben ik er klaar voor. Ik wil eindelijk wat stabiliteit in mijn voetballeven, vandaar mijn keuze voor deze club, die grote ambities heeft.’

‘Bij Bremen liep het mis toen er een andere coach kwam en ook de technische directeur werd vervangen. Ik heb het allemaal maar over me heen laten gaan, heb niet echt met de vernieuwde staff of de directie gesproken. Zoiets kan gebeuren in voetbal. Er zijn dingen die je niet kan voorspellen. Ik ben inzetbaar op verschillende plaatsen in het elftal. Ik ben begonnen als een ‘acht’ en geëvolueerd naar de ‘tien’. Mijn favoriete plaats situeert zich op het middenveld. Dat is ook de positie die men mij hier heeft aangeboden. Ik heb daarover al met de coach gesproken en die ziet me het liefst op de ‘zes’, maar ‘acht’ kan ook. Mijn eerste ambitie is ervoor te zorgen dat deze club in de hoogste afdeling blijft. Ik zal vechten voor een basisplaats. In deze competitie moet ik aan mijn trekken komen. In de Bundesliga lag het accent op veel lopen, was er veel agressiviteit, een beetje vergelijkbaar met de Belgische competitie dus.’

‘Mijn conditie heb ik onderhouden met mijn persoonlijke fysieke coach. Alleen trainen is – vooral in het begin – niet makkelijk, maar uiteindelijk ben ik enorm blijven vechten tot ik opnieuw aan de slag kon bij een club. Jelle Van Damme ken ik natuurlijk nog van tijdens mijn periode bij Standard. Het is iemand met veel maturiteit en intelligentie. Mijn Luiks avontuur duurde amper vier maanden maar dat had niks met de club te maken, wel met het feit dat ik maar was uitgeleend door Olympiakos, en ik daar absoluut wou vertrekken. Ik maakte niet langer deel uit van hun project. Maar zo vroeg een ploeg verlaten: neen, dat ga ik nooit meer doen.’ Over zijn aanhouding twee maanden geleden op de luchthaven in Parijs wil hij niks kwijt. Hij bevond zich toen met een agent in burger op een parking van Charles de Gaulle. Volgens getuigen begon er, nadat de agent zijn wapen – dat hij eerst had getrokken na een incident –  en badge had weggestoken, aanvankelijk verbaal tumult en daarna fysiek geweld. Hierbij zou Yatabaré een slag hebben uitgedeeld waarna hij zichzelf aangaf bij de politie en twee dagen lang werd opgesloten. (EM)

Hits: 342