Sam Bennett de snelste in ontregelde spurt na doorregende openingsetappe

VAN ONZE VERSLAGGEVER EDWIN MARIËN IN HULST

Sam Bennett heeft de openingsetappe gewonnen van de derde editie van de Binck Bank Tour. De Ier was de snelste na een vreemde spurt waarin – net zoals eerder vaak het geval was in de Tour – de spurterstreintjes het lieten afweten. Iedereen verwachtte Dylan Groenewegen als winnaar maar de Nederlander liet zich ringeloren en eindigde op de zevende plaats. Hij moest zelfs zijn ploegmaat, Mike Teunissen (derde) laten voorgaan.

De eerste rit – voorbestemd om uit te draaien op een massaspurt – leidde de renners van Beveren naar grensstad Hulst. Het centrum werd niet aangedaan. De aankomst lag voor de fabrieken van sponsor Morres Meubelen. Mede door het bijzonder slechte weer was de publieke belangstelling mager. De renners hielden er een behoorlijk tempo op na. Al vlug ontstond een kopgroep met Baptiste Planckaert, Lukasz Wisniowski, Aaron Verwilst en Lars Bak. Na een valpartij verbrokkelde het peloton in drie stukken. Onderweg noteerden we de eerste opgaves, van onder meer Kenny Dehaes. Bij de voorlaatste doortocht aan de aankomstlijn, met nog twintig kilometer te gaan, hadden de vier een voorsprong van 1’12”.

Alles mondde dus uit in een groepsspurt. Op drie kilometer voor het einde, toen alleen Wisniowski en Bak – die aan de haal waren gegaan met het oog op de bonusseconden verbonden aan de Gouden Kilometer – nog voorop reden, was de hergroepering een feit. Niet alle vlugge benen namen aan de sprint deel. Zo moest Arnaud Demare tien kilometer voor het einde afhaken. De brede N290 zorgde ervoor dat de renners ruimte genoeg hadden maar toch werd het een chaotisch slot. Dylan Groenewegen liet zich – tot tweemaal toe – knullig insluiten. Mike Teunissen leek de zege toch in de ploeg van Jumbo Visma te kunnen houden maar Sam Bennett besliste er anders over. Hij kwam buitenom en won met een fietslengte overschot op Teuns en Theunissen. In de stand heeft hij een voorsprong van twee seconden op Wisniowski en drie op Bak.

Bennett gaf toe dat het een gevaarlijke spurt was. ‘Ik ben vooral blij dat dit mijn eerste zege is met de kampioenen-trui om de lenden in een World Tour-wedstrijd. Mijn ploegmaats hebben me perfect in de juiste stelling afgeleverd op twee kilometer voor de finish. Vanaf dat moment heb ik kunnen aanhaken bij de andere treintjes.’ In het werkelijkheid waren het echter vooral duo’s en enkelingen die voor de zege spurtten. ‘De regen maakte me behoorlijk nerveus maar dit is uiteraard niet het moment om te gaan klagen.’ De Ier wist duidelijk even niet meer waar hij zich bevond al lag dat vooral aan de vraagstelling van de VRT-verslaggeefster (‘Doet het je wat dat in België hebt gewonnen, het land waar je geboren bent?’). Hij zag immers het levenslicht in Wervik. Over zijn toekomstplannen – een eventuele transfer naar Deceuninck – Quick Step – gaf hij niks prijs. ‘Heel lang zal het echter niet duren vooraleer ik bekend maak waar mijn toekomst ligt.’

Net op het moment dat de renners de aankomstlijn overschreden hield het op met regenen. De weersvoorspellingen voor de volgende dagen zien er opnieuw niet echt goed uit. Morgen trekt het peloton richting Blankenberge voor een rit naar Ardooie. Naar alle waarschijnlijkheid zal pas na de slotrit van zondag in Geraardsbergen de winnaar gekend zijn.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest