Ruben Bemelmans voert verzwakt Daviscup-team aan tegen Verenigde Staten

BRUSSEL – Het selectiecomité van de Koninklijke Belgische Tennisbond heeft het Belgisch Daviscupteam bekend gemaakt dat het van vrijdag 6 tot en met zondag 8 april in Nashville – in de staat Tennessee – moet opnemen in de kwartfinales tegen de Verenigde Staten. Het viertal bestaat uit  Ruben Bemelmans (ATP 116), Joris De Loore (ATP 327), Sander Gille (ATP dubbel 85) en Joran Vliegen (ATP dubbel 98). Yannick Mertens (ATP 326) is reserve.

Jammer maar helaas: deze ploeg is kansloos tegen het Amerikaanse viertal. David Goffin gaf begin deze maand al forfait en zijn prestatie op het tornooi van Miami, waar hij in de eerste ronde verloor, belooft niet al teveel goeds. ‘Ik was sowieso al zinnens om na de Miami Open terug te keren naar Europa om mijn oog te laten nakijken. Vandaar dat ik er jammer genoeg niet kan bijzijn tegen de Verenigde Staten.’ Ook Steve Darcis – die nog steeds last heeft van een elleboogblessure – ontbreekt. Zelfs Roland Garros dreigt te vroeg te komen voor Mr. Daviscup. Julien Cagnina, die in de 1/8ste finales deel uitmaakte van de selectie tegen Hongarije, moest forfait geven voor het ITF-tornooi van Antalya en werd ondertussen geopereerd aan de rechterpols. 

Kimmer Coppejans en Arthur De Greef bedankten de vorige maal voor de eer en werden door kapitein Van Herck op een zwarte lijst geplaatst. Coppejans riep toen als excuus in dat de Davis Cup niet in de plannen pasten van zijn nieuwe entourage, die bestaat uit Mike Lynch, Carl Maes en de broer van Kimmer, Olivier. De Greef van zijn kant liet weten dat hij problemen had met de leiding van de Belgische tennisfederatie. Van Herck reageerde toen teleurgesteld: ‘Een selectie weigeren doe je niet en dit zal niet ongestraft voorbij gaan. Ze zullen de gevolgen moeten dragen.’ Na overleg met de federatie werd besloten dat het tweetal – alvast dit jaar – niet meer zou worden opgeroepen.

Ondertussen zijn er nieuwe openingen gemaakt, maar de wedstrijd tegen de Verenigde Staten komt toch te vroeg om hen al terug met open armen te ontvangen. Van Herck: ‘Natuurlijk zullen we David, Steve en Julien missen. Samen met heel het team hoop ik vooral dat zij goed en volledig herstellen en opnieuw hun beste vorm kunnen terugvinden. Kimmer en Arthur zijn er om de gekende reden niet bij. Ik kan echter vermelden dat ik ondertussen met beiden een constructief gesprek heb gehad met het oog op de toekomst.’

‘Intussen zullen we met heel de staff Joran en Sander verwelkomen en voor de best mogelijke omkadering zorgen om met Ruben en Joris een performante ploeg te vormen. We zullen iedereen met het nodige professionalisme en de juiste attitude voorbereiden op deze kwartfinale. Daarom zal Steve opnieuw deel uitmaken van de ploeg en zijn ervaring verder delen met de spelers. Of dat voldoende zal zijn om te winnen tegen dit zeer sterk en uitgebalanceerd Amerikaans team? We zullen in ieder geval het beste van onszelf geven zoals we steeds hebben gedaan en dan zien we wel waar we stranden.’

Ook de samenstelling van het Amerikaanse team is bekend. Kapitein Jim Courier zorgde voor een ijzersterk geheel met Jack Sock (ATP 11), John Isner (ATP 17), Sam Querrey (ATP 14), Ryan Harrison (ATP 53) en Steve Johnson (ATP 54). Sock (ATP dubbel 23) en Isner (ATP dubbel 50) wonnen vorige week nog het dubbeltornooi van Indian Wells. (EM)