“Malle 2017 World Para Dance Sport Championships” – LIVESTREAM

Malle 21 en 22 oktober 2017 – Vandaag en morgen vindt het Wereldkampioenschap Rolstoeldansen voor de allereerste maal plaats in ons land, meer bepaald in het Provinciaal Vormingscentrum te Malle. Een 170-tal dansers uit 22 landen zijn hier aanwezig.

De beste rolstoeldansers ter wereld strijden in Malle voor 18 wereldtitels. Op zaterdag is er de openingsplechtigheid en starten de voorrondes. Op zondag 22 start de wedstrijd terug om 11 uur, is er een medaille-uitreiking en ’s avonds een slotceremonie.

We weten hoe tof rolstoeldansen kan zijn, maar spijtig genoeg is de sport nog onvoldoende bekend. Uiteraard zal niet elke recreatieve rolstoeldanser de ambitie hebben om op internationaal vlak te presteren. Maar de organisatie van een wereldkampioenschap zal de sport toch even in het daglicht plaatsen.

Een betere promotie is er niet.
Een wereldkampioenschap vindt om de twee jaar plaats. Aan het wereldkampioenschap in Rome in november 2015 namen 153 dansers deel waaronder 99 rolstoelgebruikers. In elke discipline mogen drie dansparen per deelnemend land inschrijven.

Aan het wereldkampioenschap rolstoeldansen 2017 in België nemen zeven Belgische dansers deel: Sander Deckx, Sofie Cox, Marcel Smet, Linda Küll, Jean-Claude en Roswitha Van Dorpe en Elien Bervoets. Onze Belgische atleten strijden in 11 van de 18 wedstrijdonderdelen voor de medailles.

Ieder zijn genre
In het duodansen palmen twee rolstoelgebruikers de dansvloer in. Het danspaar beweegt samen op de muziek door hun bewegingen op elkaar af te stemmen en vooral door de rolstoelen op het juiste moment in beweging te zetten. Bij het combidansen bestaat een danspaar uit een rolstoelgebruiker en een staande partner: het perfecte voorbeeld van inclusie. Er is ook single dansen en de jonge discipline freestyle. Bij freestyle dansen bepalen danstechniek, choreografie en moeilijkheidsgraad de punten. Standaard dansen en Latin zijn meer conventionele genres binnen het rolstoeldansen.

Rolstoeldansen is een elegante G-sport met een bijzondere aantrekkingskracht en aangezien het de eerste maal is dat het WK plaatsvindt in ons land is het de moeite om er eens kennis mee te maken. Het zijn tenslotte de beste rolstoeldansers ter wereld.

Lees meer in de sportflash 48

Bekijk de beelden van ATV https://atv.be/nieuws/170-dansers-uit-22-landen-strijden-voor-de-wereldtitel-in-het-rolstoeldansen-50700

 

Pin It on Pinterest