riVIEREN, varen fietsen, wandelen, proeven, genieten en ontdekken in het schilderachtige decor van de Netevallei

De Kleine Nete wordt beetje bij beetje één van de mooiste rivieren van ons land. Toch is deze vrij onbekend bij het grote publiek. De provincie Antwerpen, de regionale landschappen, Vlaanderen en tal van lokale partners werken onder coördinatie van gouverneur Cathy Berx aan de vallei van de Kleine Nete. Tijdens de Netedag op zondag 22 september zetten we dit feestelijk in de kijker.

 

Gevarieerd programma voor natuurliefhebbers, sportfanaten, gezinnen en levensgenieters

Met meer dan 40 gratis activiteiten op 7 prachtige locaties willen we de veelzijdigheid van dit unieke rivierenlandschap in de kijker zetten”, aldus Kirsten Schoonaert, projectcoördinator Kleine Nete en Sandra Franck van Integraal Waterbeleid Netebekken. “We tonen niet alleen de realisaties in Landschapspark Pallieterland nabij de standsrand van Lier, maar focussen ook op de belangrijkste water- en natuurfuncties van ‘de Vallei van de Kleine Nete’ in Lier, Nijlen, Ranst en Zandhoven. Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Milieu en Natuur, Waterbeleid en Toerisme bevestigt: “De provincie zorgt via de Regionale Landschappen voor een geïntegreerde gebiedsontwikkeling tussen de steden Lier en Geel met ruimte voor natuur, water, erfgoed, recreatie en landbouw. Ons gebiedsprogramma werkt aan één van de zuiverste rivieren van Vlaanderen, met resultaat!

Drakenboot, demo krabben vangen, kajakinitiaties en een getijdenshow

De veelzijdigheid van het landschap uit zich ook in het gegeven dat elke locatie een andere insteek heeft. Zo is er in Lier aan het stadspark Netelaan een feestelijke evenementenweide met zicht op het Begijnhof, bootjes op de Binnennete, livemuziek, een getijdenshow en heerlijke hapjes en drankjes. Je kan ook op uitstap naar landschapspark Pallieterland met het speelbos en het overstromingsgebied Polder van Lier dat dit najaar een upgrade krijgt. Op Emblembrug aan roeiclub The OAR maakt de Netedag de oversteek naar allerlei water- en wandelactiviteiten. Zo vindt er een Oxford Regatta plaats, waarna je zelf mag roeien, suppen, meevaren met de Blauwe Reiger of genieten van een overheerlijke vers gebakken pizza. Aan de Molternetebrug op de grens van Nijlen, Ranst en Zandhoven duik je het lokale natuurschoon van het Viersels gebroekt in, neem je een kijkje naar het waterleven, kan je een demo krabben vangen bijwonen en ontdek je met een 3D-bril op je neus hoe de nieuwe brug er uit zal zien.

Treintjes, boot, huifkar of fiets

Omdat het autoloze zondag is, rijden er gratis treintjes en een huifkar. De Vlaamse Waterweg nv stelt haar boot ter beschikking voor een deel van de verplaatsing over het water. Verder kan je ook met de fiets een uitgestippeld parcours volgen zodat je niets hoeft te missen.

 

Foto: Provant