Ridders van het stalen ros in karton

HOVE – Ridders van het stalen ros in karton: zo kan je de sculpturen van de Hovese kunstenaar Jef Sterckx het best beschrijven. Jef is een wielerfanaat van kindsbeen af en als kunstschilder en beeldhouwer vond hij dit een geweldige manier om zijn idolen te vereeuwigen.


Sinds enkele jaren ontwerpt hij levensgrote beelden van de grootste wielerhelden van vroeger en nu. Zijn basismateriaal zijn verpakkingsdozen van racefietsen die hij ophaalt bij de Antwerpse fietsenhandelaars. De bedenker zet er zijn figuurzaag in en het model wordt ingekleurd met houtskool, inkt en verf, met nog wat ijzer in de constructie en een voetstuk als afwerking. Jef gaat voor karakterfiguren en die zijn er voldoende.


‘Mijn ‘droompeloton’ telt nu al ongeveer 60 renners, van oude gloriën als Roger de Vlaeminck en Lucien Van Impe over Johan Museeuw tot Peter Sagan. Ook veldrijders passen in mijn wereld.’ De ontwerper laat zijn peloton virtuele etappes rijden. ‘Deze ritten, die elkaar genummerd opvolgen, brachten mij en mijn droompeloton al op vele plaatsen: soms op een voorstelling van wielermateriaal, dan eens op wedstrijden zoals de Grote Prijs Jules Marinus in Pulderbos of op het Na-tourcriterium in Mechelen.’


Ook het Kempens wielermuseum van Sus Verhaegen, die nog steeds revalideert na een zware val van een zes meter hoge ladder vorig jaar in september, kreeg het peloton over de vloer. ‘Soms gaat het hele peloton mee, een andere keer een kleine groep wielrijders. De meest iconische etappe tot nu toe was de plaatsing van enkele renners voor een fotoshoot in het magazine Bahamontes, op het legendarische Carrefour de l’Arbre uit Parijs-Roubaix.’ Waar de etappes al zijn geweest en waar ze nog starten, vind je op http://www.sterckx.be./

In etappe 21 wordt Jef een zogenaamde ‘Régional de l’étappe. tijdens een thuisrit in Hove. Zaal Da Capo aan de Lintsesteenweg wordt op zaterdag 21 en zondag 22 april het decor van een door WTC De Lustige Trappers georganiseerd tweedaags event ten voordele van Bone4Kids-Day. Deze organisatie zet zich in om het onderzoek naar pseudoartrose bij kinderen te steunen. In België lijdt een relatief kleine groep hieraan met als nadeel weinig publiciteit en research. Het is het probleem van niet-helende breuken, waarvan velen al congenitaal zijn. De slechte kwaliteit van het beenvlies en een bot dat weinig capaciteit tot genezing heeft, resulteert te vaak in amputaties.

Bone4Kids steunt ten volle de onderzoeken die heden ten dage alleen in KU Leuven op hoogwetenschappelijke basis plaatsvinden. Hier zoekt men verder naar behandelingen om het aantal operaties te verminderen en hoop te geven op blijvende genezing. Een van de evenementen in Hove is een begeleide recreatieve fietstocht.
Meer info op www.bone4kids.be


Ook aanwezig in Hove: OveRRsLag, een baanbrekende patiëntenorganisatie die een bewustmaking wil creëren door info te verspreiden over preventie, opsporing en behandeling van hartritmestoornissen zoals VKF (voorkamerfibrillatie).


Tekst en foto’s: Gust.Charrin