Red Panthers verpulveren Maleisische meisjes

BRUSSEL  De Belgische nationale vrouwenhockeyploeg verpulverde tijdens hun tweede groepswedstrijd op de halve finale van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe Maleisië met liefst 9-0. Het bewijst de bloedarmoede aan de top van het hockey want de Aziatische meisjes staan tenslotte 22ste op de wereldranglijst, acht plaatsen achter onze landgenotes. Door deze monsterscore is België zo goed als zeker van een ticket voor het WK volgend jaar in Londen en blijft de mogelijkheid op een derde plaats in poule B meer dan reëel. Daarvoor moet één punt worden gepuurd uit de confrontaties met Nieuw-Zeeland of Spanje.

De Red Panthers gingen van in het begin voluit voor de zege. Bondscoach Niels Thijssen besefte maar al te goed dat het doelpuntensaldo aan het eind van de rit doorslaggevend kan zijn en vermits Maleisië met 3-0 verloor tegen Australië en met 3-1 tegen Spanje was een doelpuntenkermis noodzakelijk. ‘Miskijk je toch maar niet op het eindresultaat. Ik heb Maleisië tijdens hun vorige wedstrijden bestudeerd en toen bleek dat ze wel degelijk wat in hun mars hebben. Mijn plannetje lukte volledig vandaag: een bliksemstart nemen en het gaspedaal nooit lossen. Maar eerlijk, indien je me voor de wedstrijd om een pronostiek had gevraagd dan had ik nooit 9-0 geantwoord. Hiervoor moet ik ook mijn volledige staff feliciteren. Tenslotte zijn zij het die de ploeg fysiek voorbereiden. De moeilijkheidsgraad van onze volgende twee wedstrijden schat ik even hoog in. Zowel Nieuw-Zeeland als Spanje zijn fysiek sterke opponenten, die veel snelheid in hun spel brengen. Ik weiger echter verder te kijken dan morgen.’ Wij zullen het dan maar in de plaats van Thijssen doen. Een derde plaats is goed voor een kwartfinalewedstrijd tegen China of Zuid-Korea, twee teams die onze meisjes zeker moeten aankunnen.

Van Maleisië hoefde België geen schrik te hebben. De aanblik van de tegenstander alleen al boezemde weinig angst in: iedereen droeg een lange broek en de helft een hoofddeksel. Sinds 1975 (toen ze zeventiende eindigden) konden ze zich niet meer plaatsen voor een WK; alleen twee nietszeggende bronzen medailles op het Aziatisch kampioenschap sieren hun palmares. Anne-Sophie Weyns opende de score na twee minuten met een backhandslag. Vier minuten later, bij de eerste strafcorner, was het weer raak dankzij Aline Fobe. Als verdedigster speelde ze in een zetel. ‘Dit resultaat geeft vertrouwen voor de rest van het tornooi. Ook toen het pakweg 4-0 was spraken we af om geconcentreerd te blijven. Het feit dat Maleisië niet kon scoren toont aan dat al onze verdedigsters gedisciplineerd bleven tot de allerlaatste seconde. Morgen wordt het uiteraard andere koek tegen Nieuw-Zeeland, dat fysiek beter is en bijzonder snel speelt. Voorlopig denken we er nog niet aan en genieten we na van het WK-ticket dat we nu haast zeker op zak hebben.’

De rest van de wedstrijd is vlug verteld. België forceerde zomaar eventjes vier strafballen en scoorde nog langs Raes (driemaal), Vanden Borre (tweemaal), Boon en Puvrez. Maleisië kreeg drie penaltycorners maar kon daar nooit iets mee doen. Hoeft het gezegd dat hun veldspel helemaal niets voorstelde? Doelvrouw Aisling D’Hooghe speelde dus niet meteen een hoofdrol. ‘Ook al is de tegenstand zwak, zelfs dan ben je blij wanneer je geen doelpunten moet incasseren. Mijn belangrijkste taak vandaag was eigenlijk om de anderen te blijven aanmoedigen om door te gaan en dat is gelukt: iedereen heeft zijn best gedaan.’ (EM)