Red Panthers verdienden niet te verliezen tegen Australië

BRUSSEL – De Belgische nationale hockeyploeg bij de meisjes is zeer goed begonnen aan de halve finales van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe. Tegen Australië, het nummer vier van de wereld, verloren zij met het kleinste verschil. Er had veel meer ingezeten want bijwijlen drukten de Panthers hun tegenstanders tegen het doel.

De drukkende hitte was gelukkig voorbij toen België en Australië aan hun wedstrijd begonnen. Iedereen verwachtte een Belgische nederlaag maar het was de thuisploeg die het best uit de startblokken schoot. Na dertien minuten opende Georgina Morgan na een strafcorner echter de score. De Belgen lieten zich niet uit hun lood slaan en toen ook zij een strafcorner kregen knalde Fobe maar net naast. Coach Thijssen pepte zijn pupillen tijdens de rust nog wat extra op en indien dit een bokswedstrijd was geweest dan hadden de Red Panthers na de pauze de kamp zeker op punten gewonnen. Onmiddellijk na de hervatting schoot Boon net voorlangs en in de slotfase waren er nog mogelijkheden voor Peeters en Raes. Het mocht niet baten maar België kan met vertrouwen de volgende wedstrijd tegen zwart ‘zusje’ Maleisië – dat gisteren met 1-3 verloor tegen Spanje – tegemoet zien.

Recordinternational Jill Boon is meer dan ooit het vlaggenschip van deze Belgische ploeg. Wie beter dan zij kan het verschil aanduiden tussen de lichting anno 2015 en de huidige kern? ‘Wanneer je tegen één van de beste ploegen van de wereld tot de allerlaatste seconde aanspraak kan maken of een gelijkspel of meer dan ben je goed bezig. Meer zelfs, dit was één van de sterkste interlands die België ooit heeft gespeeld. Het enige wat we niet hebben gedaan, is gescoord. Onze bedoeling was om de Australiërs van bij het begin bij het nekvel te grijpen. We wilden bovendien het publiek verwennen. Een goed debuut geeft niet alleen ons, maar ook onze supporters vertrouwen. Daar zijn we zeker in geslaagd en dat hebben we niet in het minst te danken aan het feit dat we fysisch veel harder trainen dan voorheen. We  plukken er nu de vruchten van. Ik kijk de toekomst dan ook hoopvol tegemoet. Nu is het zaak om zaterdag te bevestigen tegen Maleisië. Wat we zeker niet mogen doen is denken dat de zaak geklaard is. Pakken we deze match op eenzelfde manier aan als die van vandaag dan wenkt de kwartfinale en een ticket voor het WK.’  

De Belgische hockeymeisjes hoeven niet te treuren na deze nederlaag. In het totaal nemen tien landen deel aan deze halve finales. Nederland, China, Korea, Italië en Schotland maken deel uit van de andere poule; de Belgen moeten het later deze en volgende week nog opnemen tegen Maleisië (zaterdag), Nieuw-Zeeland (zondag) en Spanje (dinsdag). De eerste vier teams uit elke groep stoten door naar de kwartfinales. Dat mag geen probleem vormen  voor de Red Panthers. Voor de Nederlandse bondscoach Niels Thijssen is dit zijn eerste grote opdracht. Hij moet proberen België naar de World League en het WK te loodsen. Dat laatste mag niet echt een probleem zijn. De procedure waaraan moet worden voldaan is ietwat te omslachtig om op deze beperkte ruimte te beschrijven maar in feite komt het er wellicht op neer dat een kwartfinaleplaats in Brussel moet volstaan om zich te kwalificeren. Eerst wacht echter de World League. Om daaraan deel te nemen moeten de Belgen de halve finales bereiken en dat wordt ongetwijfeld andere koek. Er bestaat zelfs een kans dat enkel de twee finalisten en het team dat derde eindigt zich kwalificeren. (EM)

Pin It on Pinterest