A_ArchiefHockey

Red Panthers bekampen Zuid-Korea in kwartfinale na nederlaag tegen Spanje

BRUSSEL – De Belgische Red Panthers spelen donderdag hun kwartfinales in de World League Hockey tegen Zuid-Korea. Tegen Spanje begonnen onze meisjes meer dan behoorlijk maar de druk die zij in hun vorige wedstrijden konden zetten, bleef dit keer achterwege. Dit betekent dat België de eerste plaats in poule B niet behaalde – en dus niet tegen China mag optornen – maar de andere Aziatische deelnemer ontmoet.

België-Spanje was een jubileumwedstrijd voor Jill Boon. Zij maakte voor de 250ste keer deel uit van de nationale ploeg. Ze speelde haar eerste interland negen jaar geleden in Kontich: een vriendschappelijke partij tegen Nederland met een handvol toeschouwers langs de zijlijn. Gisteren had het een vol huis moeten zijn maar de weergoden beslisten er anders over. Een verschrikkelijke onweersbui zette het speelveld tijdens het tweede kwart helemaal blank zodat even mocht worden gevreesd dat de wedstrijd zou moeten worden stilgelegd.

Zover kwam het echter niet. Jammer genoeg misschien want de thuisploeg had een vliegende start genomen, met kansen langs Nelen en Vandermeiren, maar viel dan stil.  Spanje is een hockeyland dat bulkt van het talent. Op de wereldranglijst staan zij elfde, drie plaatsen voor ons land. In de verdediging zwaait Rocio Ybarra de scepter. Zij is 32 jaar en trad al aan tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Twee jaar later maakte zij deel uit van het team dat vierde eindigde op de Wereldbeker in Madrid. In het totaal verzamelde zij al meer dan 250 caps. Het was echter de in ons land wonende Berta Bonastre – die voor Braxgata speelt – die roet in het eten kwam strooien. Ze miste weliswaar twee kansen op rij, waarvan één na strafcorner, maar trof dan toch raak in de 23ste minuut. De wedstrijd verwaterde, net als het weer, en het duurde tot het laatste kwart vooraleer de Red Panthers weer kansen kregen maar Fobe en Leclef slaagden er niet in de nederlaag te vermijden.

Donderdag om 20 uur nemen de Red Panthers het in de kwartfinale op tegen Zuid-Korea. De Aziaten prijken op de negende plaats op de wereldranglijst en waren in het verleden vaker het zwarte beest voor de Belgen. Hun beste periode situeert zich eind jaren ’80, begin jaren ’90. Op de Olympische Spelen in het ‘eigen’ Seoel, waren ze verliezend finalist. Hun eerste deelname aan de Champions Trophy (1987) leverde een bronzen medaille op en twee jaar later wonnen ze het tornooi. Na brons op het WK, een halve finale op de Spelen van 1992 en zilver in Atlanta zakte het team weg. Tijdens deze halve finales van de World League in Sint-Lambrechts-Woluwe speelden ze gelijk tegen Italië, kregen ze een pandoering van Nederland (0-9), blikten ze zelf Schotland in en wonnen ze van China.   

Louise Versavel acht de Red Panthers bekwaam om een halve-finale-ticket binnen te rijven. ‘Akkoord, vandaag hebben we technisch teveel fouten gemaakt. Het zou maar al te belachelijk zijn om dat toe te schrijven aan de staat van het veld want daar hadden de Spaanse meisjes ook last van. Het is nu zaak om de nodige lessen te trekken uit deze nederlaag. Fysisch zijn we volledig in orde. Tegen Zuid-Korea moeten we verzorgder spelen. Meteen kunnen we ook revanche nemen voor de nederlaag tegen hen, twee jaar geleden, tijdens de World League in Brasschaat. Sindsdien zijn we op alle vlakken gegroeid, ook mentaal. We steunen elkaar door en door. Daarom dat we donderdag zeker niet kansloos starten.’ (EM)