Red Lions spelen bijna thuis tijdens Rabobank Hockey Champions Trophy

De Red Lions, de nationale mannenhockeyploeg, neemt van zaterdag 23 juni tot en met zondag 1 juli deel aan de prestigieuze Champions Trophy. Voor onze landgenoten wordt het net geen thuistornooi. De wedstrijden, tegen topteams als Argentinië, Australië, India, Nederland en Pakistan, worden immers net over de grens afgewerkt, in Breda. De ticketverkoop is vandaag gestart.

De FIH, de internationale hockeyfederatie, koos de ‘Bredasche Hockey en Bandy Club’ eind vorig jaar uit als locatie voor de allerlaatste editie van de Champions Trophy. Het deelnemersveld is indrukwekkend: gastheer en Europees kampioen Nederland, Olympisch kampioen Argentinië, wereldkampioen Australië, Aziatisch kampioen India en drievoudig Champions Trophy-winnaar Pakistan vormen de tegenstanders van de Belgen. Nederland, Argentinië en Australië voldeden aan de kwalificatie-eisen, de andere landen werden uitgenodigd door de FIH.

De Rabobank is hoofdsponsor van het evenement. De financiële instelling wil hiermee haar jarenlange en succesvolle sportwerking in Nederland op het internationale podium voortzetten. Hierdoor is de officiële naam van het evenement de ‘Heren Rabobank Hockey Champions Trophy Breda 2018’. Het is de laatste maal dat dit prestigieuze tornooi – dat voor het eerst werd georganiseerd in 1978 en plaatsvond om de twee jaar – zal worden gehouden. Jammer, want er wordt in principe aan deelgenomen door de beste zes landen ter wereld. In de plaats komt vanaf volgend jaar de Hockey Pro League. Dit is een landencompetitie waarbij negen teams het in thuis- en uitduels tegen elkaar opnemen. De finale wordt in juni 2019 in Nederland gespeeld. India geeft forfait voor deze nieuwe competitie. Er zal overigens heel wat moeten worden gereisd. De Belgische mannen en vrouwen wacht alvast trips naar onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Argentinië en China. Ook hier werd het deelnemersveld vastgelegd door de FIH en wel voor de volgende vier jaar. De hockeykalender wordt hierdoor alleen nog meer belast. De Nederlandse clubs bijvoorbeeld dreigen nu al met een boycot voor de Champions Trophy voor vrouwen in China. België is hier niet op aanwezig.

De openingsdag van de Champions Trophy voor mannen oogt alvast veelbelovend. Pakistan, het land dat de allereerste editie won, neemt het op zaterdag 23 juni om 14 uur op tegen aartsrivaal India. Nadien volgen Nederland- Argentinië en om 18 uur het duel tussen België en Australië. Ons land speelt haar andere wedstrijden achtereenvolgens tegen Nederland (24 juni om 14 uur), Argentinië (26 juni om 18 uur – een heruitgave van de Olympische finalewedstrijd), India (28 juni om 17 uur) en Pakistan (29 juni om 15 uur). De plaatsingswedstrijden, inclusief de finale, worden op 1 juli afgewerkt.

Voor de teams wordt het meteen ook de laatste algemene repetitie voor de Wereldbeker in het Indische Bhubaneswar, die van 28 november tot 16 december op de agenda prijkt. Tegelijkertijd met de Champions Trophy wordt op dezelfde locatie de ‘Rabobank 4-Nations Trophy Women’ gehouden met de ploegen van Nederland, China, Japan en Spanje. Kaarten voor beide evenementen zijn te bestellen via www.eventim.nl en kosten tussen de 25 en 45 euro per dag. In het stadion is plaats voor 10 000 toeschouwers.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: International Hockey Federation (FIH)