Red Lions nemen revanche tegen Argentinië tijdens World League Finals

In haar eerste wedstrijd op de World League Finals in het Kalinga Stadium in het Indische Bhubaneswar hebben de Red Lions revanche genomen voor de nederlaag tijdens de Olympische finale in Rio. Het nationale hockeyteam versloeg Argentinië met 3-2.

De Belgische coach, Shane McLeod, reisde niet zonder kopzorgen af naar Azië. Vooral op het middenveld was het puzzelen geblazen. Felix Denayer ontbrak in de selectie en Simon Gougnard geraakte net voor het begin van het tornooi geblesseerd. In laatste instantie diende die te worden vervangen door Nicolas De Kerpel. Daarentegen keerde John-John Dohmen na een sabbatjaar terug.  

Vanaf het begin van de wedstrijd namen onze landgenoten het spel in handen. Een penaltycorner van Loick Luypaert, die later zou worden uitgeroepen tot de beste speler van de wedstrijd, bezorgde België in het eerste kwart een 1-0 voorsprong. Heel het team, ook de jonge debutant Antoine Kina, hield de touwtjes in handen. Samen met Dorian Thiery debuteert hij in de Belgische selectie. Het tweede kwart werd dan weer beslecht in het voordeel van de Argentijnen. Cédric Charlier werd drie minuten voor de rust uitstekend aangespeeld door Tom Boon maar verloor de controle over de bal.

Na de pauze kwamen de Red Lions met een andere ingesteldheid op het veld. Het duurde tot het laatste kwart vooraleer de toeschouwers waar van hun geld kregen. In de 51ste minuut werd  de score verdubbeld langs Amaury Keusters, die de Argentijnse doelman bijna fusilleerde. Maico Casella verkleinde de achterstand met een slag vanop de rand van de cirkel maar Tom Boon zette onze landgenoten even later op een 3-1 voorsprong. Argentinië scoorde nog tegen na een snoeiharde strafcorner van Gonzalo Peillat.  

Shane McLeod: ‘Dit is een belangrijke overwinning tegen de nummer één van de wereld. Maar het is ook duidelijk dat er nog tal van details moeten worden verbeterd. Het ontbrak ons soms nog aan ritme en we moeten onze afwerking beter verzorgen. Er moet ook nog worden gesleuteld aan de organisatie. Maar in het begin van dit tornooi is het normaal dat je nog niet helemaal je draai vindt. Laat me duidelijk zijn: het blijft een prima start. We gaan nu snel een aantal details regelen, om efficiënter te worden in onze volgende wedstrijden.’

John-John Dohmen: ‘Ik denk niet dat we vandaag onze beste wedstrijd hebben gespeeld. Daarom is het goed dat we de drie punten konden behalen. Wat zal het worden wanneer we beter worden?’ Dohmen maakte zijn wederoptreden na een afwezigheid van meer dan een jaar. Soms kon hij zijn conditiegebrek niet wegsteken. ‘Het is echter een geweldig gevoel om terug te zijn. Ik heb de Red Lions gemist.’ Thomas Briels: ‘Door de intensiteit van de wedstrijd creëerden we te weinig kansen.’ Zondag komt België om 10u30 in actie tegen Spanje. Dinsdag volgt de laatste poulewedstrijd tegen Nederland. De kwalificatiematchen hebben enkel belang om uit te maken wie de tegenstander wordt in de kwartfinales. Vermits slechts acht teams deelnemen aan de World League is iedereen geplaatst voor de volgende ronde. In de andere poule spelen Australië, India, Duitsland en Engeland.

*DE UITSLAGEN: België-Argentinië 3-2, Spanje-Nederland 3-2, Duitsland-Australië 2-2, Engeland-India 3-2.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: International Hockey Federation (FIH)