Red Lions bekampen gastland, Canada en Zuid-Afrika op WK hockey in India

De Internationale Hockeyfederatie (FIH) heeft de pools en het wedstrijdschema voor de Odisha Hockey Wereldbeker voor mannen in Bhubaneswar vrijgegeven. De wedstrijden vinden plaats tussen woensdag 28 november en zondag 16 december.

De Red Lions spelen de openingsmatch op 28 november om 17 uur (22u30 Belgische tijd)  tegen Canada. Op 2 december, om 19 uur, komen ze uit tegen het gastland en op 8 december om 17 uur ontmoeten ze Zuid-Afrika.

Alle wedstrijden worden afgewerkt in het Kalinga Stadium, een locatie die plaats-biedt aan 16 000 toeschouwers. Momenteel zijn er nog ingrijpende renovatiewerken aan de gang. Naast gastland India kwalificeerden vijftien landen zich dankzij hun prestaties tijdens de World League in Londen en Johannesburg vorig jaar of door te worden gekroond als continentale kampioenen.

De teams werden opgesplitst in vier poules van vier. Poule A bestaat uit Olympisch kampioen Argentinië (FIH 2), Nieuw-Zeeland (9), Spanje (8) en Frankrijk (18). Groep B bevat regerend wereldkampioen Australië (1), Engeland (7), Ierland (10) en China (17). België (3), goed voor Olympisch zilver in Rio strijdt dus tegen de thuisfavoriet en de wereldkampioen van 1975 India (6), Canada (11) en de Afrikaanse kampioen Zuid-Afrika (15). Europese titelhouders en drievoudig wereldkampioenen Nederland (4) neemt het op tegen tweevoudig kampioen Duitsland (5), Maleisië (12) en Pakistan (13), de wereldbekerwinnaars in 1971, 1978, 1982 en 1994.

De leukste poulewedstrijden lijken Duitsland-Pakistan (op 1 december), India-België (2 december) en Engeland-Australië (4 december). Alleen de winnaar van elke poule – waar België toch zeker zou moeten bij-horen – kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales op 12 en 13 december. Bijkomend voordeel is dat zij minstens één of twee extra rustdagen krijgen vermits de nummers twee en drie in onderlinge confrontaties de andere vier plaatsen verdelen. De halve finales worden afgewerkt op zaterdag 15 december, de finale één dag later.

De Odisha-regio en het Kalinga-stadion in Bhubaneswar zijn bekende locaties voor hockeyfans. Niet alleen organiseerde men er in 2014 de Champions Trophy voor mannen en, meer recentelijk, de World League 2017, het is ook de thuisbasis van de Kalinga Lancers, de houders van de recentste League-titel. Meer dan 100 landen zenden het WK rechtstreeks uit op tv. 

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: International Hockey Federation (FIH)