Red Flames verlaten met opgeheven hoofd het EK

Als www.voetbal1.be volgen we al jaren de up en downs van het vrouwenvoetbal. Wij in Antwerpen zagen dat ook meisjes in de sporen van hun broer wilden voetballen. Tot op zekere leeftijd kunnen ze samen “ balleke trappen”, louter voor het plezier bij onder andere KVV, maar ook elders zijn er mogelijkheden om samen te sporten. Eenmaal de pubertijd zich laat zien en voelen, mogen de meisjes niet meer meedoen. Gelukkig is daar verandering in gekomen en hebben ze nu een eigen competitie.

Eerste echte wedstrijden vinden we terug in de jaren 1976  en wel op 30 mei  tegen Frankrijk in het Stade Auguste Delaune in Reims, Frankrijk. De wedstrijd eindigde in een 1 -2 overwinning. Maar de weg naar Red Flames was lang. Onze vrouwen schrijven geschiedenis, zij die twijfelen dat ook meisjes-dames kunnen voetballen, moeten zich nu onthouden. 2017 en de spelen in Nederland het langverwachte EK,. De Red Flames plaatsten zich vorig jaar voor het eerst voor het EK en werden ingedeeld in groep A ze namen het daarin op tegen Denemarken (FIFA 15), op 16 juli in Doetinchem) 0-1, Noorwegen (FIFA 11 ) 0-2.

 

Tilburg – Maandag 24 juli is het een zeer moeilijke, zware wedstrijd. Nederland heeft na 2 wedstrijden, 2 overwinningen achter hun naam. Maar voetbal moet gespeeld worden, de bal is rond voor beide partijen.

De Wedstrijd

In de eerste wedstrijd was er sprake van zenuwen, daardoor viel er al snel een eerste doelpunt. Maar bij de wedstrijd tegen de Nederlandse vrouwen, was van zenuwen geen sprake meer. De wereld van vrouwenvoetbal is klein, ze kennen elkaar. Hun zwakheden, hun sterke kanten en die kennis gaan ze nu gebruiken. Voor en dan vooral na de wedstrijd zijn het eventueel vriendinnen, die samen wat gaan drinken en zelfs schoppen. Maar nu was het bittere ernst en vechten ze voor elke bal. Onze Flames waren wat te braaf, de wedstrijd tegen Nederland waren ze niet altijd even braaf en de kaarten werden dan ook getrokken. Braaf en sportief is niet hetzelfde, je moet u laten zien en trachten de grens zodanig te overschrijden, zonder der regels te negeren.

De Oranje Leeuwinnen kwamen al snel op voorsprong door een fout van Coutereels met als gevolg een onbetwistbare penalty. Die ging er vlotjes in en korte tijd was het 0-1. Tessa Wullaert heeft echter een goede trap in de benen, en dat toonde de sterspeelster, Wullaert wilde een afvallende bal opnieuw in de zestien gooien, maar zag tot haar eigen verbazing de bal in de winkelhaak binnen dwarrelen: 1-1

Maar Nederland kwam terug en maakte de beslissende 1-2. Het was dan wel niet “Flames for history”, zoals de hashtag op sociale media luidde, maar de Flames voetbalden zich wel in het collectieve geheugen van voetbalminnend België.

Wij blikken terug op een geslaagd voetbalfeest, feliciteren al de medewerkers achter de Red Flames uiteraard de spelers. Zij bewijzen dat ook vrouwen kunnen voetballen, hebben inzet, vertrouwen en wonnen meer harten van de voetbalsupporter, niet omdat het vrouwen zijn, maar omdat ze ook kunnen voetballen.

 

Tekst & foto’s: Marc Demartin