‘‘Recorddoelpunt’ van Lukaku doet zwakke prestatie van Duivels niet vergeten

De Rode Duivels hebben het kalenderjaar 2017 met een overwinning afgesloten. Diep in de tweede helft scoorde Romelu Lukaku zijn 31ste doelpunt in Belgische loondienst. Hij kroonde zich tot topscorer aller tijden bij de nationale ploeg. Veel meer valt er niet te vertellen over de oefeninterland tegen een veel gretiger Japan.

Ken je dat gevoel? De wekker loopt af op een onzalig uur, je sleept je naar het werk en pas wanneer het tijd is om opnieuw naar huis te gaan, schiet je heel even in actie. Het is datgene wat veel Rode Duivels tegen Japan overkwam. Jan Vertonghen begon met veel tegenzin aan de wedstrijd maar omdat de andere verdedigers het volledig lieten afweten, toonde de speler van Tottenham uiteindelijk toch zijn klasse, ook al kon hij tijdens het eerste halfuur een paar maal zijn frustraties niet wegsteken. Aan de andere zijde van het veld liep een man rond die bewees het predicaat ‘international’ niet waard te zijn: Christian Kabasele. Voor het optreden van de Watford-verdediger bestaat maar één woord: dramatisch. Maar er waren nog meer tegenvallers: Thomas Vermaelen, Axel Witsel (vooral voor de rust), Thomas Meunier, Thorgan Hazard, maar ook  –  en vooral – Nacer Chadli. Toch was hij het die de voorzet afleverde die resulteerde in het enige doelpunt van de avond. Op dat moment waren de twee smaakmakers van de Belgische elf naar de kant gehaald: een gretige Dries Mertens en Kevin De Bruyne, die het na zijn uitlatingen van vorig weekend, aan zichzelf was verplicht om goed te spelen.

Japan bleek een meer dan middelmatige tegenstander. De Aziaten gingen er in een sneltreinvaart vandoor en dreigden vooral langs Yuya Osako van Keulen en Maya Yoshida van Southampton. Op het eind van de wedstrijd creëerden ze trouwens nog twee gevaarlijke kansen. Dat was er één meer dan het Belgische team vermocht na de pauze. In die slotfase mochten ook de twee ‘Belgische’ Japanners Ryota Morioka van Beveren (zeer gretig) en Yuya Kubo van AA Gent (eerder onzichtbaar) hun opwachting maken. Toch was trainer Vahid Halilhodzic kritisch voor zijn team. ‘Zowel op tactisch als mentaal vlak kan er nog heel wat beter en jammer genoeg hebben wij geen speler die het verschil kan maken.’ Roberto Martinez heeft veel minder oog voor de realiteit. Verder dan een ‘we waren bij momenten niet agressief genoeg’, kwam de bondscoach niet en toen hij Vermaelen en – godbetert – Chadli als uitblinkers noemde hebben wij ons notaboekje maar opgeborgen.  

Aanvoerder Jan Vertonghen was niet verrast door de vechtlust van de tegenstander. ‘We wisten hoe Japan ging spelen: met heel veel energie. Daardoor geraakten wij niet altijd onder de druk uit. Gelukkig resulteerde hun offensieve werk in niet al teveel kansen. Het tempo dat zij er in de aanvangsfase op nahielden was onmogelijk vol te houden. Wij hadden veel balbezit maar wat we ermee deden was nog iets anders. We kunnen veel beter dan dit maar onze tekortkomingen kunnen we pas ontdekken wanneer we matchen spelen tegen dit soort teams. Simon Mignolet knapte zijn werk naar behoren op. ‘Het was geen makkelijke wedstrijd. Ook het veld lag er niet al te best bij. De Japanners zetten ons meermaals onder druk en bij ons ontbrak het meer dan eens aan creativiteit, frisheid en scherpte. Uiteindelijk hebben we veel geleerd uit de ontmoetingen tegen Mexico en Japan.  Ik heb me kunnen tonen aan de coach. Het is belangrijk dat hij weet dat ik er zal staan wanneer hij me nodig heeft.’ (EM)