Randactiviteiten rond het BK veldrijden in Koksijde

KOKSIJDE – Dit weekend worden in Koksijde de nationale kampioenschappen veldrijden verreden. Op zaterdag komen de nieuwelingen en junioren in actie, één dag later volgen de beloften en elite vrouwen, om uiteraard te eindigen met de elite mannen. In Koksijde laat men dit niet zomaar voorbijgaan. Men organiseert er tal van randevenementen.

Morgen donderdag 11 januari, om 14 uur, verzamelen 924 kinderen van de verschillende Koksijdse scholen op de Niels Albert-duin om hun BK-kunstwerk te onthullen in aanwezigheid van Sven Vanthourenhout en Schepen Lander Van Hove (Lijst Burgemeester). De kinderen van alle scholen in Koksijde én Oostduinkerke maakten in het najaar van 2017 creatieve zee-fietsen in de Belgische kleuren om onze wielrenners op het BK cyclocross aan te moedigen. Tijdens een workshop van een halve dag, begeleid door de lesgevers van de Westhoekacademie Koksijde (WAK), maakten de leerlingen gekke, kleurrijke en originele fietsen. Het hoogtepunt van dit scholenproject is het officieel openingsmoment van morgen met alle deelnemende kinderen en de bondscoach. Kom een kijkje nemen want de vele fietsen zullen op de Niels Albert-duin pronken tijdens het BK-weekend. Afspraak op de parking van vakantiedomein ’t Liefoord, Robert Vandammestraat, Koksijde.

Op zaterdag 13 en zondag 14 januari landt het voltallige cyclocrosspeloton dan voor de nationale kampioenschappen in het Koksijdse zand. Genoeg redenen om te gaan grasduinen in de geschiedenis van het BK en opnieuw eer te brengen aan de helden van vroeger en nu. Het wordt zeker geen saaie geschiedenisles, wel een bonte tentoonstelling met foto’s, fietsen, truien en veel meer: een eerbetoon aan de zandduivels die het keer op keer knap lastig hadden. Een must voor iedere wielerfanaat. Deze expo is een realisatie van de dienst Cultuur en Erfgoed in samenwerking met de dienst Archief en het Wielermuseum van Roeselare. Hij is elke dag geopend tot en met zondag 14 januari van 14 tot 18 uur, op vrijdag vanaf 10 uur in de Pop-up aan de Zeelaan in Koksijde. Tijdens het BK-weekend is de toegang gratis te bezichtigen, tijdens de andere dagen betaalt men één euro.

Tot en met zaterdag (middernacht) is er in het zwem- en recreatie-bad Hoge Blekker aan de Pylyserlaan een tentoonstelling met items van cyclocross-idolen. Men kan er tot dan dagelijks terecht vanaf 8u30. Ook de bibliotheek doet mee. Daar vond men dat het tijd was dat wieler- en andere liefhebbers hun kennis van de rijke wielertaal zouden tonen. Kan jij aan de hand van foto’s het ‘cyclobargoens’ ontleden en de wielertermen herkennen? Vind alle antwoorden en sprint naar je beloning in de bibliotheek aan het Casinoplein en dit tot en met zaterdag. Diezelfde bibliotheek werd omgetoverd in een echt fietsatelier. Tandwielen en andere fietsonderdelen geven de bib een echte fietsuitstraling. Een werkbank en verschillende wielertruitjes maken het geheel compleet.

Wie tijdens het weekend naar de wedstrijden  komt kan de kusttram nemen tot aan de halte ‘Ster der Zee’. Daar wachten shuttles. Ook vanaf het treinstation aan de Sint-Idibaldusstraat  rijden er bussen tot net voor de ingang van het parcours. De publiekparkings liggen op het militair domein. Neem op de E 40 afrit 3 (Nieuwpoort). Er zijn fietsenstallingen aan de drie ingangen (Veurnestraat, Robert Vandammestraat ter hoogte van het Louise Hegerplein en van het RP Zeepanne.) (EM)