Pyeongchang verwelkomt de Belgische Paralympische delegatie

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER JOËLLE VERBEECK IN PYEONGCHANG

De volledige Belgische delegatie is aangekomen in Peyongchang. Vandaag donderdag nam ik de trein van de hoofdstad naar de plaats waar de paralympics dit weekend van start gaan. Naarmate de reis vorderde viel er meer en meer sneeuw. Iedereen in Peyongchang is opgelucht omdat het ‘goede sneeuw’ is om op te skiën. Nadeel is wel dat de bewolking de training bemoeilijkte.

Alleen vandaag mocht de pers het Olympisch dorp bezoeken. Ik heb de Belgische delegatie even op hun appartement opgezocht. Iedereen stelt het goed. Er hangt een uitstekende sfeer. Jasper Balcaen: ‘Ik voel me hier een stuk rustiger dan in Sotchi. Ik heb er alle vertrouwen in. Ik denk nu minder na over alles wat er rond mij gebeurt. Ik voel dat ik een goede conditie heb. Meer kan ik momenteel niet doen. De kunstmatig aangelegde sneeuw is wel heel anders is dan bij ons. Maar met de sneeuw die er vandaag valt zal dit de volgende dagen waarschijnlijk weer helemaal anders zijn.’

Ook Eléonore Sana voelt zich prima. ‘Voor mij is dit allemaal nieuw. Ik geniet echt van het evenement. We logeren hier met zijn allen in nieuwe appartementen, in grote blokstijl, die na de Spelen zullen worden verkocht.’

De Belgische delegatie werd om 16 uur plaatselijke tijd (8 uur in ons land) officieel verwelkomd tijdens een kleine ceremonie waarbij ook de teams van Italië, Oekraïne en Armenië werden betrokken. Elk land, geëscorteerd door twee Koreaanse volwassenen en één kind in traditionele klederdracht, werd naar voor geroepen. Nadien klonk het volkslied. De burgemeester van Pyeongchang verwelkomde iedereen persoonlijk met een geschenk. Na dit officiële gedeelte toonden de Koreanen een stukje van hun cultuur. Lang duurde het niet of de polonaise werd ingezet. Er is nauwelijks een leukere manier denkbaar om aan de paralympics te beginnen.