Aantal deelnemers aan paralympics stijgt met 25 procent’

DOOR ONZE VERSLAGGEEFSTER JOËLLE VERBEECK IN SEOUL

Vandaag dinsdag vond in Seoul een seminarie plaats onder de titel ‘2018 Peyongchang Paralympics, Seminar for the media on Disability Advocacy, Promotion of Positive Media Reporting on the Human Right of Persons with Disabilities.’ Dit seminarie werd georganiseerd door de Europese gemeenschap naar aanleiding van de paralympische spelen. Men wil vermijden dat de pers discrimineert en negatieve stereotype uitlatingen gebruikt. Het gaat hier niet over sociale uitsluiting.

Voor ons land kwam Guillaume Gobert aan het woord. Hij schetste de historische achtergrond van de paralympische spelen. De Paralympische spelen zijn het derde grootste sportevenement waarbij sociale inclusie de belangrijkste waarde is. De paralympics hebben de kracht om de manier van denken te veranderen.

Het is de twaalfde editie van de paralympische Winterspelen. Er zijn zes disciplines: alpijns skiën, rolstoelcurling, biatlon, snowboarden, langlaufen en para-hockey. Er zullen 45 landen deelnemen, goed voor 670 atleten, dit is 24 procent meer dan in Sotchi. Onder de deelnemers vindt men 44 procent meer vrouwen dan vier jaar geleden. Aan de discussies nam ook Anne d’Ieteren deel, de voorzitter van het Belgisch Paralympisch Comité.

 

 

Ondertussen verlopen de trainingen niet helemaal naar behoren. Vandaag dinsdag heeft het zwaar gesneeuwd en was het bijna onmogelijk om te skiën. Morgen mogen de Belgische atleten (Eléonor Sana en Jasper Balcaen) éénmalig op de wedstrijdpiste trainen.

Tekst in samenwerking met Edwin Mariën (Sportindekijker.be)

 

Op 9 maart wordt het startschot gegeven van de 12e editie van de Paralympische winterspelen. Twee atleten werden geselecteerd om ons land te verdedigen : Eléonor Sana (slechtziende skister – Court-St-Etienne) en Jasper Balcaen (skiër met hemiplegie – Maarkedal). Chloé Sana (gids Eléonor – Court-St-Etienne) en Marine Antoine (reservegids – Sprimont) vervolledigen het team.

 

 

 

 

Maar wij als sportmedia staan reeds in de startblokken onze fotograaf Joelle Verbeeck staat paraat met toestel en met arbeidsvreugde Volg de spelen via onze website

Foto –  Joelle  Joelle Verbeeck