Profvoetballer van het Jaar wordt Brugs feestje waaraan ook Cercle deelneemt

BRUSSEL – De kampioenenviering van zondagavond kreeg voor de spelers van Club Brugge tijdens het Gala van de Profvoetballer een aangenaam vervolg in het prachtige decor van Autoworld aan het Jubelpark in Brussel. Velen verwachtten Ruud Vormer als laureaat maar het was zijn ploegmaat, Hans Vanaken, die de Gouden Schoen met liefst 86 punten vooraf ging. Met Limbombe (vierde) en Diaby (zevende) stonden nog twee andere spelers van de kersverse landskampioen bij de top tien. Ook in de nevenklassementen deed Club het uitstekend. De Profvoetballer van het Jaar wordt verkozen door de spelers zelf. Driekwart  van hen nam aan de stemming deel. Zij deelden respectievelijk drie, twee en één punt uit. Opmerkelijk: Vanaken werd slechts vierde tijdens de verkiezing van de Gouden Schoen. Op de erelijst volgt hij Youri Tielemans op.

Hans Vanaken was blijkbaar nog niet goed bekomen van het kampioenen-feest. ‘Je kan wel raden dat het een kort nachtje was.  Het is altijd leuk wanneer je een individuele prijs krijgt maar uiteraard is de titel veel belangrijker. Ik zou dan ook niet willen ruilen. Pas donderdag moeten we er terug tegenaan gaan om de laatste wedstrijd tegen Gent voor te bereiden. We gaan er zeker nog volop tegenaan gaan. Dat zijn we als kampioen én in een thuiswedstrijd aan onze supporters verschuldigd. Ik zie dit als een hoogtepunt van mijn carrière maar besef dat ik nog beter kan. Voetballend staat alles op punt maar ik kan nog aan kracht winnen.’ Vanaken zei dat hij niet op zichzelf had gestemd. ‘Ik heb de drie punten aan Ruud Vormer gegeven. Ik zie dit ook als een collectieve prestatie al ben ik er wel fier op. Hier wordt de prestatie van een heel seizoen beloond. In de verkiezing van de Gouden Schoen gaat het om een kalenderjaar. Dat is niet meteen logisch maar als ik ooit die prijs binnenhaal zal ik er even gelukkig mee zijn hoor.’ De trofee werd uitgereikt door bondscoach Martinez. De kans dat Vanaken mee mag naar het WK lijkt niet erg groot. ‘Ik heb al vakantieplannen. Ik besef dat een selectie een enorme verrassing zou zijn vermits ik er nog geen enkele keer ben bij geweest.’

Dat Wesley (21) de Rookie van het Jaar zou worden is niet meteen onverwacht. Ook hij had een ruime voorsprong van 64 punten op Samuel Kanu van Gent en 86 op Bandé van KV Mechelen. Over de coach van het jaar waren zowat de helft van de profvoetballers het eens. Ivan Leko totaliseerde meer dan het dubbele van de punten van Sa Pinto, die Philippe Clement voorbleef. Wie dacht dat daarmee het Brugs feestje compleet was, had het verkeerd voor. De Franse middenvelder van Cercle, Xavier Mercier (21) – die voor dit seizoen werd overgenomen van Kortrijk – dat hem ‘ontdekte’ in de lagere regionen, won met een straat voorsprong de verkiezing van de Speler van de Proximus League voor teamgenoot Irvin Cardona (89) en Hernan Losada (80) van Beerschot Wilrijk, dat met Fessou (vierde), Maes (zesde) en Romo (achtste) wel de meeste spelers bij de top tien klasseerde. (EM)

*DE UITSLAGEN: PROFVOETBALLER VAN HET JAAR: 1. Hans VANAKEN (Club Brugge) 358, 2. Ruud Vormer (Club Brugge) 272, 3. Edmilson Junior (Standard) 168;  ROOKIE VAN HET JAAR: Wesley (Club Brugge); COACH VAN HET JAAR: Ivan Leko (Club Brugge); SPELER VAN DE PROXIMUS LEAGUE: Xavier Mercier (Cercle Brugge); LIFE TEAM ACHIEVEMENT: Roger Vanden Stock; BESTE GREENKEEPER (VELD): Lokeren; SCHEIDSRECHTER VAN HET JAAR: Jonathan Lardot; SOCIAAL PROJECT PRO LEAGUE+: Club Brugge en Gent.