Primeur voor Gent: WK petanque gaat van start

Gent krijgt ineens een wereldprimeur: voor het eerst wordt ook voor de disciplines ‘Doubles’ en ‘Doubles Mixed’ een WK georganiseerd.

Van 13 tot en met 16 april 2017 organiseert de Petanque Federatie Vlaanderen het wereldkampioenschap petanque in de Topsporthal Vlaanderen in Gent. 50 teams uit 49 landen tekenen present. Na het EK petanque in 2012 is de komst van het wereldkampioenschap een ware appreciatie voor de stad Gent.

Wereldprimeur

Traditioneel wordt petanque gespeeld in teams van drie spelers met 1 reserve, vandaar de benaming ‘triplette’. Sinds 2015 heeft men ook al de ‘Singles’-disciplines toegevoegd. Op het WK in Gent maken nu ook de ‘Doubles’ en ‘Doubles Mixed’ hun debuut. Er zal dus worden gespeeld in teams van 2 personen (Doubles) en gemengde teams (Doubles Mixed), een echte primeur.

De nieuwe disciplines zijn door de Fédération International de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP) toegevoegd aan het WK om als demonstratiesport te kunnen worden opgenomen op de Olympische Spelen van 2024. In dat jaar doet de petanquesport immers een gooi om toe te treden tot de Olympische familie.

Naast de nieuwe titels kan men ook strijden voor de wereldtitel bij de ‘Singles Ladies’ en ‘Singles Men’. Bij de heren is de Belg Claudy Weibel regerend wereldkampioen, hij zal in Gent zijn titel verdedigen.

Deelnemers uit 49 landen

50 teams uit 49 verschillende landen zullen afreizen richting de Gentse Blaarmeersen. Een overzicht van de deelnemende landen: België, Bulgarije, Cambodja, Canada, Chinees Taipei, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Israël, Italië, Jersey, Letland, Litouwen, Luxemburg, Madagascar, Maleisië, Marokko, Mauritius, Monaco, Mongolië, Nederland, Nepal, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Rusland, Schotland, Senegal, Singapore, Slovakije, Slovenië, Spanje, Thailand, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Verenigde Staten, Wales, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.