FotospecialVoetbal

Play Unified-uitdaging met de Belgian Red Flames was spectaculair!

Maandag 12 juni 2017 — Enkele weken geleden daagde nieuwe Special Olympics-ambassadrice Tessa Wullaert de speelsters van FC Gullegem, de enige Belgische G-damesvoetbalploeg, uit voor een Unified-voetbalmatch samen met haar collega’s van de Belgian Red Flames. Special Olympics organiseert de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking en tijdens een Unified-wedstrijd sporten atleten met en zonder verstandelijke beperking samen in één team. De spannende voetbalmatch eindigend in 5-5 vond gisteren plaats in het oefencomplex in Tubeke volgens een 7-a-side-formaat onder een stralende zon en in aanwezigheid van vele supporters. 

Gisteren namen 13 G-voetbalsters van FC Gullegem, de enige G-damesvoetbalploeg in België, en 12 Belgian Red Flames het tegen elkaar op in een spannende wedstrijd in 7-a-side-formaat met als eindscore 5-5. Ploeg 1 bestond alternerend uit ploegkapitein Celine Bolcaen, Heleen Haerens, Tine Debaets, Cynthia Nef, Lore Gheysen, Amy Bolcaen, An Debeuf en Belgian Red Flames Laura De Neve, Laura Deloose, Tine De Caigny, Julie Biesmans, Aline Zeler en Yana Daniels. Ploeg 2 uit teamkapitein Verouska Tanghe, Sofie Delchambre, Kwinsy Preneel, Eveline Priem, Kimberly Vanwijnsberghe, Eveline Desmedt en Belgian Red Flames Diede Lemey, Nicky Van Den Abbeele, Imke Courtois, Tessa Wullaert, Sara Yuceil en Elke Van Gorp. De aftrap was weggelegd voor de finaliste van Miss Leie-Ambassadrice 2017 Delphine Vandenbossche.

Het Belgisch vrouwenvoetbalelftal zorgde voor een mooi samenspel en haalde alles uit de kast om de dames van FC Gullegem bij te benen. Na de voetbalmatch verzilverde een tevreden Tessa Wullaert nog officieel op papier haar nieuwe ambassadeurschap met Special Olympics Belgium: “Voor mij is dit ambassadeurschap ook een persoonlijk verhaal aangezien mijn pleegbroer G-voetbal speelt. Het raakt mij dat ik ambassadrice mag en kan zijn voor Special Olympics. Ik hoop dat ik iets kan betekenen en deze match was al een prachtig begin, een hele wereld die voor ons open ging. Ik vind dat wij als Flames daar ook voor moeten open staan en beseffen dat ook dames met een verstandelijke beperking aan G-voetbal doen. Het was een hele leuke ervaring voor ons allemaal”. Tessa Wullaert is helemaal klaar voor haar duurzaam engagement bij de organisatie.  

“Ik ben ongelooflijk blij deze wedstrijd te hebben gespeeld tegen en samen met professionele voetbalsters. Dit ga ik nooit meer vergeten en ik hoop dat we nog eens mogen terugkomen.”, getuigt een gelukkige Tine Debaets, G-voetbalster bij FC Gullegem, die de uitdaging als eerste persoonlijk ontving. Bernard Pattijn, trainer van de G-damesploeg voegt hier nog aan toe: “Deze Unified-voetbalmatch was fantastisch om te mogen meemaken. Het is niet altijd evident voor mensen met een beperking om hun plaats te vinden in de samenleving. Het feit dat sport dit kan vergemakkelijken, en dat de Belgian Red Flames, de KBVB en Voetbal Vlaanderen hier samen met Special Olympics Belgium aan wil meewerken is voor ons een absoluut hoogtepunt. We hopen dat dit initiatief een extra duwtje in de rug is om meer mensen met een (verstandelijke) beperking aan het sporten te krijgen en ook meer dames aan het G-voetballen!”

We hebben hulp nodig van het grote publiek!
Iedereen kan zijn engagement tonen door de campagne te delen (#PlayUnified) en te liken of door zich te registreren op www.playunified.be als kandidaat om zelf aan Unified-sporten te doen. En ook sportclubs kunnen zich daar registreren enerzijds om te tonen dat ze Play Unified steunen en anderzijds om zelf een Play Unified-club te worden en het officieel label te verkrijgen.

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR & Communications, Elke De Mayer, elke@wavemakers.eu,  +32 (0)485 75 28 66

Over Special Olympics
Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.playunified.be of www.facebook.com/SpecialOlympics.be