Pinksterweekend staat in het teken van waterski in Genk

GENK – Pinsterzondag 20 mei zijn de raceskiërs te gast bij de Genker Watersport Vereniging. Op het Albertkanaal strijden zij voor het eremetaal tijdens de derde manche van het Belgisch kampioenschap waterski-racen. Het kampioenschap ging van start op 29 april in Beringen en sluit af op 30 september bij de Royal Hasselt Yachting Club.

Het Belgisch kampioenschap is een belangrijke race, niet zozeer voor de beker die men krijgt, maar vooral voor de eer om met een titel aan de haal te kunnen gaan. Voor de jeugdcategorieën is een beker of medaille wel een belangrijk gegeven hetgeen ook begrijpelijk is. Voor skiërs die aan Europese of wereldkampioenschappen willen deelnemen is de nationale titelstrijd ook een belangrijke waardemeter voor de selectie. Het aantal wedstrijden en het aantal deelnemers mag dan wel gedaald zijn maar het blijft ongemeen spannend. In de Formule 1, met boten tot meer dan 1000 pk, worden duizelingwekkende snelheden gehaald van bij de start.

Op Pinkstermaandag zetten de organisatoren hun deuren open voor het grote, maar vooral jeugdige en sportieve, publiek. Omdat de waterski racing vers bloed nodig is het belangrijk om jongeren te motiveren. In dit opzicht organiseert de Genker Watersport Vereniging op Pinkstermaandag een initiatienamiddag. Jeugdigen kunnen zo kennis maken met het gevoel om op een ski op het water te staan en te worden voortgetrokken door een boot.

De hedendaagse wedstrijdskiërs gaan meestal vlug aan de slag, omdat ouders of verwanten een boot hadden. Om aan de top te geraken is een goede opleiding en begeleiding zeer belangrijk. Maar het spreekt voor zich dat niet iedereen voorbestemd is om topsporter te worden vandaar dat ook de recreatieve beoefening zeer belangrijk is. Een sport- en jeugdcomité binnen het Genker Watersport Vereniging tracht de jongeren warm te maken voor het waterskiën. Voor het beoefenen van waterski heeft men vanzelfsprekend een boot nodig, alhoewel momenteel ook de kabelbanen bij de jeugd momenteel enorm in trek zijn.

Waterski wordt nog steeds omschreven als een elitaire sport waardoor men terughoudend is om naar een club te stappen. Men hoeft echt niet over een boot te beschikken om de sport te kunnen beoefenen. Om kandidaat-waterskiërs te motiveren om deel te nemen aan de competitie heeft de federatie een speciale reeks in het leven geroepen die bovendien goed aanslaat. Deze ‘Nieuwelingen’ krijgen de gelegenheid om met een gewone recreatieboot te starten in een echte wedstrijd. Deelnemen met een recreatieboot betekent geen extra kost zodat het in ieders bereik ligt.

De wedstrijden vangen op zondag aan om 10u45. De laatste race start om 16 uur. Maandag kan men van 13 tot 18 uur kennis maken met de sport. Deelnemers moeten uiteraard kunnen zwemmen. Men kan waterskiën maar er is ook wakeboard (waarbij de wakeboarder aan een lijn, soms door een boot, soms door een kabelbaan over het water wordt getrokken) en tubing. Hier maakt men gebruik van een plastic binnenband die men achter een boot of jetski hangt. Het doel is om zo lang mogelijk op de band te blijven zitten terwijl deze met hoge snelheid wordt voortgetrokken. Geïnteresseerden dienen zich vooraf in te schrijven via ronny_pattar@hotmail.com of ronny.wynen@gmail.com. (EM)