Pijlsprokkels “Waalse Pijl”

 

*PIETER SERRY: ‘ALLES VERLIEP VOLGENS PLAN’: Pieter Serry leek al even blij als zijn ploegmaat en winnaar Julian Alaphilippe. ‘Alles is volgens plan verlopen. Op het einde hadden wij nog drie renners over om mee te springen. Schachmann heeft prima werkt geleverd. Julian vroeg mij vanochtend om er voor te zorgen dat er in de eindfase niemand meer aan de haal zou kunnen gaan. Ik ben blij dat mijn harde werken werd beloond. Alaphilippe kent deze aankomst. Vandaag stak hij er met kop en schouder bovenuit. Philippe Gilbert kan dit ook wanneer hij top is. Met een aantal ploegen, waaronder ook Sky en BMC, hebben wij ervoor gezorgd dat Valverde geen kans kreeg. We hebben er een harde wedstrijd van gemaakt. Zondag moeten we dit overdoen.’ Niettegenstaande dit de eerste wedstrijd van het Europees seizoen was die in warme weersomstandigheden werd verreden bereikten 107 renners de eindstreep, waarvan weliswaar de helft op negen minuten en meer. Stephen Cummings bolde als allerlaatste over de meet op dertien minuten van Alaphilippe.

*TIESJ BENOOT: ‘COLLECTIEF STERKE PRESTATIE’: Collectief hebben wij een sterke prestatie geleverd. Zowel Tim (Wellens) als Jelle (Vanendert) gaven aan dat ze goed zaten. Het is leuk dat we hier met een ereplaats zijn kunnen gaan lopen. Ik heb dit jaar mijn deel van de koek al gehad. Ik voelde me vandaag al beter dan in de Amstel Gold Race. Hopelijk zal het in Luik-Bastenaken-Luik nog wat vlotter gaan.’ Na zijn tegenvallende prestatie in de Nederlandse topwedstrijd, finishte Benoot in de Waalse Pijl als 52ste op bijna vier minuten van de winnaar. Net omdat hij vorige zondag de wedstrijd niet uitreed, start hij zondag in Luik-Bastenaken-Luik. Hij hoopt daar te bewijzen dat zijn stage op de Sierra Nevada niet voor niets is geweest. Het is de eerste maal dat de Gentenaar de Doyenne rijdt.

*DRIE RENNERS SLACHTOFFER VAN EEN VALPARTIJ: Tijdens de Waalse Pijl vielen opnieuw verscheidene valpartijen te betreuren. Drie renners geraakten hierbij geblesseerd. Lawson Craddock had af te rekenen met een knieblessure, Quientin Pacher liep verwondingen op aan drie vingers en werd overgebracht naar het ziekenhuis van Hoei voor nader onderzoek. Daniel Navarro Garcia tenslotte werd geraakt aan de rug, de rechterelleboog en zijn linkerknie.

*VERJAARDAGSGESCHENK VOOR ANNA VAN DER BREGGEN:  Anna van der Breggen (28) won voor de vierde maal de Waalse Pijl voor vrouwen. Net als in 2015, 2016 en 2017 was zij de sterkste op de Muur van Hoei. Ashleigh Moolman eindigde op de tweede plaats, Megan Guarnier werd derde. Van der Breggen won eerder dit seizoen ook al de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Bij de top 30 vonden we slechts één landgenote: Kelly Van de Steen, die beslag legde op de 25ste plaats.  

*UCI-VOORZITTER LAPPARTIENT: ‘JAMMER DAT LUIK-BASTENAKEN-LUIK EEN GESLOTEN WEDSTRIJD IS GEWORDEN’: De Franse UCI-voorzitter David Lappartient heeft in een interview met de RTBF betreurt dat Luik-Bastenaken-Luik de voorbije jaren een gesloten wedstrijd is geworden. ‘Vroeger was het een klassieker waar altijd iets gebeurde. De tijden zijn veranderd. De renners denken allemaal dat ze het verschil kunnen maken op de laatste helling, kort voor de eindstreep in Ans. Ze hebben ongelijk. Er zijn teveel renners die aan elkaar gewaagd zijn. De teams worden almaar sterker.’ (EM)