Pidpa G-wielerwegcriterium begint zondag en telt zeven wedstrijden

Atleten met een handicap verdienen alle kansen om te sporten. G-sport Vlaanderen vzw, Parantee-Psylos, Sport Vlaanderen en waterbedrijf Pidpa slaan de handen in elkaar voor een nieuwe editie van het ‘Pidpa G-wegcriterium’. Dit bestaat uit zeven wedstrijden over heel de provincie Antwerpen waarbij G-wielrenners de kans krijgen om hun sportieve grenzen te verleggen. De G-wielerwedstrijd in Arendonk nu zondag 29 april vormt het startschot van het ‘Pidpa G-wegcriterium’. Op 3 augustus eindigt het criterium in Putte tijdens een Na-Tourwedstrijd. Per koers nemen er gemiddeld zo’n 40 G-wielrenners deel.

Na de succesvolle ‘G-supporterstrofee’ cyclocross tijdens de wintermaanden lanceren de vier partners een nieuwe editie van een recreatief alternatief op de weg voor wielrenners met een handicap. Alle betrokken partijen hebben met het G-wegcriterium de ambitie om personen met een handicap alle kansen te geven om hen te laten sporten en hen de stap te laten zetten naar een sportclub. De G-wedstrijden worden mee geïntegreerd in het dagprogramma van andere wielerwedstrijden zodat de toeschouwers ook kunnen supporteren voor de G-wielrenners. Een sterk staaltje van sensibilisering. De eerste in het klassement bij de mannen en bij de vrouwen rijdt rond in een speciaal ontworpen en herkenbare leiderstrui. Volgende wedstrijden maken deel uit van het ‘Pidpa G-wegcriterium’: Arendonk (29 april), Maria-Ter-Heide (Brasschaat) (27 mei), Kasterlee (7 juli), Kontich (8 juli), Geel (13 juli), Na-Tour Herentals Fietst (2 augustus) en Na-Tour Putte (Mechelen) (3 augustus).

Pidpa, het waterbedrijf van de provincie Antwerpen, is trotse titelpartner van het G-wegcriterium. Voorzitter Mieke Van den Brande: ‘Al jaren draagt Pidpa G-sporters een warm hart toe door het ondersteunen van het initiatief van ‘Supporters voor G-sporters’ en sinds 2017 ook met een heus Pidpa-wegcriterium. Ook in 2018 zetten wij deze traditie graag verder.’ Pidpa wil zich niet alleen beperken tot G-wielerwedstrijden. Ook andere G-sportdisciplines kunnen in 2018 rekenen op de nodige ondersteuning van Pidpa. ‘Steden en gemeenten binnen ons verzorgingsgebied kunnen voor G-sportevents die zij ondersteunen ook beroep doen op ons bedrijf. En met succes: ondertussen ondersteunt Pidpa al achttien G-sportevents in twaalf verschillende sportdisciplines. Zo krijgt hun slagzin ‘Water in beweging’ nog meer kracht: we zetten ook mensen in beweging.’ Liesbet De Vocht, één van de organisatoren van de wielerwedstrijd in Arendonk op 29 april: ‘Net zoals vorig jaar hopen we dat de G-wedstrijd in onze gemeente weer een succes mag zijn. Ik ben nog steeds onder de indruk van de wilskracht, het enthousiasme en het plezier waarmee de G-renners hun wedstrijden rijden. We staan alvast klaar om hen te verwelkomen tijdens hun eerste rit van het criterium.’

Naast het ‘Pidpa G-wegcriterium’ zijn er ook tal van andere wielerwedstrijden voor sporters met een handicap. Zo zorgt onder meer de unisportfederatie Parantee-Psylos voor officiële G-wedstrijden in heel Vlaanderen in samenwerking met wielerfederatie Cycling Vlaanderen. Zij organiseren een competitief regelmatigheidscriterium van tien wedstrijden met inbegrip van een BK tijdrijden en een nationaal kampioenschap op de weg voor licentiehouders. De eerste wedstrijd van het Pidpa G-wegcriterium gaat nu zondag 29 april van start om 13 uur aan de Hoge Mauw in Arendonk. (EM)