‘Philippe Clement: ‘Ik kreeg redelijk wat telefoontjes uit de entourage van Club’

Elke eersteklasser twee dagen voor een competitiewedstrijd een persconferentie. Aan de belangstelling voor het praatje met de trainer kan je afleiden of er al dan niet een belangrijke match op het programma staat. Vandaag vrijdag zakten drie cameraploegen af naar de Freethiel. Waasland-Beveren moet zondag op bezoek bij Club Brugge. Vandaar.

Waasland-Beveren telt een behoorlijk aantal internationals. Voor de trainer is het dus altijd afwachten hoe zij zich bij de club aanbieden na een interland. Clement mag gerust zijn. Ze kwamen met zijn allen ongehavend uit de strijd. ‘Ik maakte me wel even zorgen om Nana. Op tv zag ik hem met een indrukwekkend verband over zijn gelaat maar uiteindelijk bleek dat de Ghanese verzorgers er een merkwaardige werkwijze op nahouden.’ Toevallig kwam de speler zelf even de perszaal binnen: ‘Alles is OK’, klonk het. ‘De invalbeurt van Morioka tegen de Rode Duivels vond ik zeer goed. Toen hij zijn opwachting maakte kwam er rust in het Japanse elftal. De nummer negen (Haraguchi) kreeg op een bepaald moment een reuzekans. Indien Morioka daar had gestaan, dan was de bal zeker in het doel verdwenen. Misschien goed dat hij niet heeft gescoord, anders zouden nog meer clubs hem in hun rangen willen hebben. Ik was blij dat Jans bij Luxemburg op de bank bleef, zodat zijn blessure helemaal kon genezen. Tenslotte was er nog Thelin, die wellicht nog de meest gelukkige speler was in onze kern, nu hij met Zweden naar het WK mag. Ik heb de wedstrijd gezien. Hij speelde uitstekend. Neen, hij heeft niet getrakteerd om de kwalificatie met ons te vieren. Dat deed Boljevic dan maar omdat diens contract werd verlengd.’

De neuzen zijn ondertussen opnieuw richting Jupiler Pro League gericht. Voor Philippe Clement wordt het geen wedstrijd als een andere. ‘Wat wil je? Heel de week werd ik erover aangesproken. Uiteraard ben je op een bepaald moment met niets anders bezig. Ik heb zestien jaar op Club Brugge gewerkt. Ik heb er heel veel meegemaakt: zowel mooie als minder fraaie momenten. Ik denk wel dat de supporters me met respect zullen onthalen. Of ze na de wedstrijd nog even vriendelijk zullen zijn, zal van het resultaat afhangen. In mijn tijd waren er nog supportersavonden en elke maandag trok ik er naartoe. Daar leer je de ‘echte’ fans kennen. Mensen die wellicht zondag ook nog op de tribune zullen zitten. Een aantal onder hen heeft me deze week gecontacteerd, net als personen uit de entourage van Club. Ze hebben me niet gevraagd om mijn spelers zondag wat in te tomen want ze weten dat dit alleen maar een averechts effect zou hebben.’

‘Winnen in Jan Breydel zou een ongelooflijke stunt zijn. Maar dat zal alleen maar kunnen indien mijn veertien spelers top zijn en boven zichzelf uitgroeien. Club heeft dit seizoen nog geen enkel punt laten liggen in eigen stadion, ze zijn de ploeg die – op één na – het meeste doelpunten heeft gescoord (30 tegenover 31 voor Waasland-Beveren) en ze hebben thuis niet meer verloren sinds die 1-4 tegen Anderlecht in 2015. De mensen die denken dat wij voor een stunt gaan zorgen mogen niet vergeten dat we een erg jonge kern hebben met heel wat spelers die met hun club nog nooit in de top zes hebben gestaan. Ik ben dus heel benieuwd hoe zij zullen reageren na hun mindere prestatie tegen Standard. Kijk, het rare is dat je weet hoe Club Brugge zal spelen, alleen is het bijzonder moeilijk om de code te vinden om het slot te ontgrendelen. Dat hebben alle ploegen in 1A al mogen ondervinden.’ (EM)