Philippe Clement: ‘Aan de handdruk van de spelers weet ik hoe ze zich voelen’

BEVEREN – Waasland-Beveren trekt zaterdagavond naar Charleroi. Wie had ooit durven denken dat ze daar de leider uit onze competitie zouden bekampen? Misschien trainer Philippe Clement wel. ‘Elk jaar verliezen zij een aantal spelers maar ze slagen er telkens weer in om die volwaardig te vervangen. Het zal tot nu toe alleszins onze moeilijkste verplaatsing van het seizoen worden. Tegen Genk en Oostende kan je counteren. Charleroi laat de bal aan de tegenstander, maar dan wel enkel in die zones waar hij niet gevaarlijk is. Vandaar dat ik heel benieuwd ben hoe mijn spelers op deze situatie zullen reageren.’

Clement houdt er zo zijn eigen methodes op na. Zo vroeg (en krijgt) hij een ijsbad. ‘Het is bijna klaar. Jullie kunnen het bijna uittesten.’ Maar er is meer. Elke speler werd doorgelicht. ‘Bovendien moeten ze zichzelf elke morgen een score geven. De dag na een wedstrijd liggen die erg laag, wat normaal is, omdat dan de fysieke en mentale vermoeidheid een rol spelen. Maar ze moeten ook noteren hoeveel uren ze de vorige nacht hebben geslapen bijvoorbeeld. Voorlopig gebeurt dat nog manueel, maar binnenkort zal er een app. beschikbaar zijn zodat ze die gegevens kunnen ingeven vanop het moment dat ze hun ogen openen ’s morgens. Ik sta er ook op dat elke speler me komt begroeten wanneer hij in het stadion arriveert. Dat is niet zozeer om te zien of hij wel op tijd is maar aan de handdruk die ik krijg en de manier waarop hij me in de ogen kijkt weet ik hoe hij zich voelt. En dan bekijk ik zijn cijfers. Heeft hij zichzelf maar een vier of vijf gegeven, dan volgt er sowieso een gesprek.’

De trainer moet wel een tevreden man zijn. Hij kreeg de voorbije weken wat hij vroeg: versterking in de spits en dat resulteerde meteen in een 5-1 overwinning tegen Eupen. ‘Ik zou wel gek zijn indien ik nu zeg dat ik er niemand meer bij wil. Dat is de wens van elke trainer. Maar goed, uiteraard is het leuk wanneer je met ruime cijfers afstand kan nemen, al was ik toch niet onverdeeld gelukkig. Dat heb ik de spelers ook gezegd. Kijk, het is natuurlijk mooi wanneer je aan de rust met 3-0 voorstaat, maar ook dan moet je in de tweede helft alles geven. Ons eerste halfuur na de pauze was het slechtste wat we dit seizoen al hebben laten zien. Pas bij 3-1 werd iedereen terug wakker. Achteraf vroeg ik aan de spelers wanneer ze zich het gelukkigst voelden: voor of na de rust. Het antwoord was unaniem: ervoor.’

De aankoop van Ryota Morioka is vooralsnog een schot in de roos. De club betaalde 275 000 euro voor de Japanner, naar Wase normen een recordbedrag, maar hij is er elke euro van waard. ‘Ik neem hem nu even in bescherming. De voorbije dagen kwamen er verschillende vragen voor interviews met hem maar ik heb de boot afgehouden. Het is niet makkelijk om met beide voeten op de grond te blijven staan wanneer je wordt bewierookt. Overloop het lijstje maar eens van de spelers die de Goude Schoen kregen. Gewoonlijk presteren die de daaropvolgende maanden een stuk minder.’

Na de verplaatsing richting Henegouwen, wacht de ontmoeting met Lommel in de beker en de strijd tegen Anderlecht. Misschien is dat iets van het goede teveel voor jongens die dergelijke ‘Engelse’ weken toch niet gewend zijn? ‘Larie. Als speler deed ik niet liever. Je blijft in je ritme, leeft van match naar match. Bovendien wil elke voetballer liever wedstrijden spelen dan trainen. Wanneer je het hen gaat vragen, zullen ze het misschien ontkennen, maar geloof me vrij: ze doen niet liever.’ (EM)