A_ArchiefWielrennen

Peter Sagan kan in Lanaken ‘Mister Honderd’ worden

ARDOOIE – Dat de derde etappe in de BinckBank Tour op een eindspurt zou eindigen stond in de sterren geschreven. Alvast één snelle jongen, Timothy Dupont, verscheen niet aan de start. Hij werd om ‘disciplinaire redenen’ door ploegleider Michiel Elijzen van Veranda’s Willems-Crelan aan de kant gelaten. ‘Gisteren heeft hij dingen gedaan die niet door de beugel konden. Verder geen commtentaar.’ Net als in de openingsetappe was het de man in de regenboogtrui die als eerste over de meet snelde. Meteen neemt hij een optie op zijn 100ste profzege. Dat kan al in rit vier gebeuren die op Limburgs grondgebied wordt gereden, met start en finish in Lanaken.

Omdat het koersverloop de liefhebber niet meteen naar adem doet happen waren andere items de gespreksonderwerpen van de dag. De start van de Giro in Israël bijvoorbeeld. Jan Bakelants is er niet echt blij om: ‘Ik zag er al naar uit om volgend jaar de Ronde van Italië te rijden maar nu ik dit weet hoeft het voor mij niet meer.’ Voor Dumoulin maakt het allemaal weinig uit. ‘Dat betekent dat we al na drie ritten een extra rustdag krijgen’, zag hij het positief in. Nog een nieuwtje: Lars Boom houdt het veldrijden definitief voor bekeken. ‘Vorig jaar is dat me niet echt goed bevallen.’ En dan is er nog de transfermolen die op volle toeren draait. Quick Step kondigde de komst van Sénégal (24) aan, die nu voor Cofidis rijdt . Volgens de krant France Ouest zullen onder meer onze landgenoten Sébastien Delfosse, Kris Boeckmans en Bert De Backer deel uitmaken van de nieuwe formatie van Jérôme Pineau.  Nog één andere transfer kruisen we niet toevallig aan. De Sloveen Kristijan Koren (30)  verruilt Cannondale-Drapac na acht jaar voor Bahrain-Merida, waar hij zes landgenoten terugvindt.

Koren wilde zich meteen in de kijker fietsen. Vijftien kilometer na de start in Blankenberge (‘Wanneer je ziet hoeveel mensen hier op de Grote Markt staan kan ik nu al aankondigen dat de BinckBank Tour volgend jaar opnieuw naar onze stad komt’, riep een (té?) enthousiaste burgemeester Karlos Callens uit) maakte hij deel uit van een kopkwintet. Zijn vluchtgezellen:  Frederik Backaert (Wanty Groupe-Gobert), Sander Cordeel (Veranda’s Willems-Crélan), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij). Hun maximale voorsprong bedroeg 3’46”. Met nog 53 kilometer te gaan leek het erop of hun liedje was uitgezongen. De vijf hielden amper 30 seconden over maar vijftien kilometer verder was hun bonus opnieuw verdubbeld.

Pas zeven kilometer voor het einde was de hergroepering een feit. Net op dat ogenblik maakte de aangekondigde regenbui haar opwachting. Eén kilometer voor het einde gingen Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck en Tim Merlier tegen de grond maar meer dan wat onschuldige schaafwonden zullen ze er niet aan overhouden. Met de aankomstlijn in zicht leek de Luxemburger Jean-Pierre Drücker het te zullen halen maar dat was zonder Peter Sagan gerekend die dit keer sneller was dan Theuns en Barbier. In het algemene klassement behoudt Stefan Küng de leiding voor het duo Bodnar-Sagan. ‘Sagan: ‘Vandaag was het net een Belgische klassieker. Heel de dag reed een groepje voorop en in de achtergrond maakten verschillende formaties, elk voor zich, jacht op de vluchters. Dat mijn maats daarbij het voortreffelijkst voor de dag kwamen, kan me alleen maar heel veel plezier doen.’ Op de vraag of we hem na de rit in Lanaken ‘Mr. 100’ mogen noemen, gaf hij in eerste instantie een antwoord dat niet op deftige nieuwsmedia thuishoort om nadien af te sluiten met: ‘We zullen wel zien. Het kan morgen gebeuren, maar misschien ook binnen twee jaar.’ (EM)