Peter Sagan een vingerknip sneller dan de Duitser Bauhaus

VENRAY – Saai, saaier, saaist: dat is kort samengevat het wedstrijdverloop van de eerste rit in de BinckBank Tour die de renners van Breda naar Venray bracht over een afstand van 170 kilometer. Gelukkig voor de organisatoren stond er een massa volk toe te kijken in het Nederlandse ‘kermisstadje’ en konden ze zich geen betere winnaar bedenken: Peter Sagan. Die haalde het wel met het allerkleinste verschil van de Duitser Phil Bauhaus.
 
Tot vorig jaar heette de rittenkoers die België en Nederland aandoet nog gewoon de Enecotour maar wanneer je een andere hoofdsponsor aantrekt, dan dien je ook de naam van je wedstrijd te wijzigen. Nu is het de beleggersbank BinckBank die voor het grote geld zorgt. Er is voor elk wat wils deze week: vlakke ritten die eindigen in Venray, Ardooie en Lanaken, een korte race tegen de tijd in Voorburg en dan enkele etappes die omwille van hun heuvelachtig parcours voor de nodige afscheiding moeten zorgen in Sittard, Houffalizze en Geraardsbergen. Belangrijk – maar voorspelbaar – nieuws voor de start: Philippe Gilbert (35) wist te melden dat hij zijn contract bij Quick Step Floors had verlengd tot 2019. Magnus Cort Nielsen (24) verlaat Orica-Scott en maakt de overstap naar Astana, waar hij voor twee jaar heeft getekend.
 
Het leek wel een etappe uit de Tour. Vanaf kilometer één gingen vier renners in de aanval: Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Elmar Reinders (Team Roompot) en onze landgenoten Laurens De Vreese (Astana) en Piet Allegaert (Sport Vlaanderen). In geen tijd hadden zij een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar gefietst. De hergroepering vond pas op drie kilometer van de streep plaats en het vervolg werd in de aanhef van dit artikel geschetst.
 
Peter Sagan: ‘Bij het ingaan van de laatste ronde had ik mijn ploegmaats opgedragen om na de laatste rotonde de spurt op gang te brengen. Het was een sprint in twee delen. Nadat we op snelheid waren gekomen hield ik me zelf stil omdat we tegenwind hadden. Ik plaatste me vervolgens in het zog van die man van Lotto (Jasper De Buyst, EM). Ik wist niet dat ik had gewonnen. Die andere jongen reed behoorlijk snel en pas vijf minuten na de aankomst was duidelijk dat ik hem had verslagen. Ik denk dat mijn fiets het eerst over de meet rolde, maar dat zijn lichaam een kleine voorsprong had op het mijne. Het is inderdaad niet de eerste keer dat ik een wedstrijd win met zo’n klein verschil maar ik heb ook al vaak op zulke manier verloren. Of ik nog vaak terugdenk aan de Tour? Het was een heerlijke tijd. Leuk om eindelijk eens in de loop van de maand juli te kunnen genieten van de zon in Monaco en de rest van de Azurenkust. Zoals ik al eerder zei is het inderdaad mijn bedoeling om een rol van betekenis te spelen in deze ronde, anders had ik niet hoeven deel te nemen. Morgen staat er een lastige tijdrit op het programma. Voor mij wordt het zaak om niet al teveel seconden te verliezen. Het ligt voor de hand dat wij als ploeg de kaart Bodnar zullen trekken. Ik verwacht dat alles zal worden beslist in de laatste etappe.’ Nummer twee uit de rituitslag, Phil Bauhaus (23), is een Duitser die voor Team Sunweb uitkomt. In de voorbije Giro moest hij – als ploegmaat van Tom Dumoulin – de strijd staken omdat hij te vermoeid was. Door het spel van de bonificatieseconden die te verdienen zijn in de tussensprinten vertrekt Peter Sagan weliswaar morgen in de leiderstrui maar is het Laurens De Vreese die op de tweede plek prijkt, voor Bauhaus. (EM)