Peter Genyn verbreekt wereldrecord op AG Memorial Van Damme

Tekst – Antoine Collard

Foto – Archief SIDK  Eric T’Kindt
 
Een paralympisch duel tussen twee Belgen opende de AG Memorial Van Damme. Onze twee landgenoten Peter Genyn en Roger Habsch (beiden klasse T51, tetraplegie) stonden naast elkaar aan de start van de 100 meter sprint. Peter Genyn won de wedstrijd met een tijd van 19.71, daarmee verbetert hij zijn eigen wereldrecord. Roger Habsch klokte af in 20.62. 
 
Zoals elk jaar stond er opnieuw een paralympisch luik op het programma van de AG Memorial Van Damme.  Dit jaar bestond dat uit twee G-wedstrijden. Bij de dames stond normaal een 100 meter sprint in de klasse T63 (bovenbeenamputatie, prothese) op het programma, met daarin een deelname van onze landgenote Gitte Haenen. De wedstrijd werd geannuleerd omdat enkele atleten de verplaatsing niet konden maken omwille van de internationale covid-19 regels.
 
De andere wedstrijd op het programma was een duel tussen Peter Genyn uit Kalmthout en de Luikenaar Roger Habsch. Genyn is de huidige wereldrecordhouder, Habsch was in 2020 de tweede snelste ter wereld.

Beide atleten gingen snel van start, maar Peter Genyn pakte al snel de wedstrijd in handen. Hij bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit en kwam met voorsprong als eerste over de streep in 19.71. De wereldkampioen en Paralympisch kampioen verbetert daarmee zijn eigen wereldrecord dat hij op 9 augustus reed tijdens de Brussels Grand Prix (19.75).

Peter Genyn: “Ik ben super tevreden. Ik ben in topvorm: drie van mijn vier wedstrijden op de 100 meter reed ik deze zomer onder de twintig seconden. Normaal reed ik vandaag normaal de 100 meter in Tokyo. Voor mij is dit het bewijs dat ik er zou gestaan hebben voor goud.”
 
“Roger en ik gaan de komende jaren goede concurrenten zijn. Hij rijdt momenteel ook heel sterk.”
 
“De organisatie heeft er een mooi evenement van gemaakt. Zonder publiek, maar uit de speakers komt applaus en dat zorgt toch voor een goede beleving. Als wheeler kijk je ook naar de grond en zie je de lege tribunes niet.”

De spectaculaire vorm van beide heren doet het beste verhopen voor de Paralympische Spelen die in 2021 van 24 augustus tot 5 september in Tokyo plaatsvinden.