Parcours Ronde van Vlaanderen 2023 bekendgemaakt

DIT IS DE ROUTE TUSSEN BRUGGE EN OUDENAARDE

 

DIT IS DE ROUTE TUSSEN BRUGGE EN OUDENAARDE
Parcours Ronde van Vlaanderen 2023 bekendgemaakt

Vilvoorde, 16 februari 2023 – Op zondag 2 april gaat de Ronde van Vlaanderen voor het eerst sinds 2016 weer van start in Brugge. Via Dorpen van de Ronde Beernem, Aalter, Izegem en Zulte trekt het peloton richting de Vlaamse Ardennen voor de gekende finale met een hoofdrol voor het duo Oude Kwaremont – Paterberg.

De komende vijf jaar start Vlaanderens Mooiste, bij de mannen, drie keer vanuit Brugge. Na 6 edities vanuit Antwerpen, zullen renners en fans weer even moeten wennen op 2 april. Dan is de aanloop richting de Vlaamse Ardennen namelijk weer anders dan iedereen de voorbije jaren gewoon was.

“Het epicentrum van de start zal zoals in het verleden de combinatie Grote Markt en ’t Zand zijn”, zegt Nicolas Denys, Head of Road van Flanders Classics. “Hartje Brugge zal meer dan 100% koers ademen. Zowel Stad Brugge als wij kijken er naar uit om de komende 5 edities voor 3 keer vanuit Brugge te vertrekken.”

Na de start op de Grote Markt trekt het peloton tijdens de geneutraliseerde zone door Brugge. “Dat zal ongetwijfeld mooie beelden opleveren. De officiële start wordt na iets meer dan 8 km op grondgebied Beernem gegeven. Zo doen we meteen het eerste Dorp van de Ronde aan.” Vanuit Beernem begint het peloton aan een tocht van 273,4 km en wacht eerst een passage in Aalter, eveneens Dorp van de Ronde. Daarna gaat het richting Izegem, waar in juni het BK op de weg gereden zal worden. Het vierde en laatste Dorp van de Ronde is Zulte, waarna de Ronde een hele tijd op Oost-Vlaams grondgebied blijft voor de 19 hellingen en 6 kasseistroken in de Vlaamse Ardennen.

De Huisepontweg is na bijna 110 km koers de eerste kasseistrook van de dag, gevolgd door de Korte Ast. Daarna trekt het peloton voor de eerste van in totaal 3 keer naar de Oude Kwaremont. Aan de finale verandert er niets. Na de tweede keer Oude Kwaremont gevolgd door de eerste beklimming van de Paterberg, opent de Koppenberg de finale met nog zo’n 45 km te gaan. Via de Mariaborrestraat en Steenbeekdries gaat het naar de Taaienberg en Kruisberg/Hotond. Daarna volgt het ultieme slotakkoord met de derde passage op de Oude Kwaremont en tweede keer Paterberg.

Hits: 1732