Paralympisch en boccia-atleet Kenneth Verwimp overleden op 24-jarige leeftijd

ANTWERPEN – Het Belgian Paralympic Committee en de Vlaamse G-sportfederatie Parantee-Psylos vernamen met veel droefheid het overlijden van Kenneth Verwimp. De boccia-speler, vorig jaar nog lid van het Rio 2016 Paralympic Team Belgium, leed aan de ziekte van Duchenne, een degeneratieve spierziekte. Hij liet zondag het leven ten gevolge van een zware longontsteking. Kenneth werd amper 24 jaar.
Kenneth Verwimp, die in Westerlo woonde, was topsporter in het boccia en actief binnen de club IE-sport. Zijn talent bezorgde hem al enkele jaren een plekje in het nationale pair (klasse BC3). Aan de zijde van Pieter Cilissen en Julie Lamberechts werd hij Europees kampioen in 2015. Hij maakte deel uit van het pair dat vorig jaar een vijfde plaats behaalde op de Paralympische Spelen van Rio 2016, waar hij onze kleuren ook in het enkelspel verdedigde. Zijn glimlach en vriendelijkheid werden sterk gewaardeerd door de hele beweging.
Recent nog beoefende hij zijn geliefde sport met veel passie en klasse uit op de Europese Kampioenschappen in Portugal, waar hij zijn beste niveau ooit haalde. De atleet vormde zoals steeds een duo met zijn vader, Luc Verwimp, die hem op elke competitie vergezelde.
Kenneth was sinds zijn zestiende met boccia bezig , eerst als recreant in de Nederlandse competitie maar na enkele goede resultaten al vlug in de gewone competitie, waar hij het eerste jaar al kampioen speelde in de B-eeks en het volgende seizoen al mocht aantreden in de À-klasse. Na enkele mooie resultaten tijdens Belgische tornooien werd hij in 2011 nationaal kampioen.
In 2012 mocht Kenneth beginnen meetrainen met het nationale pair in Brussel. Een jaar later werd hij voor het eerst afgevaardigd naar een buitenlands tornooi, namelijk het Europees kampioenschap in het Portugese Guimaraes . In 2014 was het een pak drukker met tornooien in Montreal en Peking.
Nog een jaar later nam hij deel aan de Continental Cup in Barcelona en de World Open in Poznan maar het belangrijkste tornooi in 2015 was het Europese kampioenschap Teams & Pairs in het Britse Guilford, met als inzet een rechtstreeks ticket voor de paralympische spelen in Rio. Hij slaagde erin dit te behalen. Zijn grootste droom ging meteen in vervulling.
Ann d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee: ‘We zullen ons Kenneth altijd herinneren als een zeer getalenteerd Paralympiër. Hij was een voorbeeld voor ons allen. Hij trotseerde zijn ziekte en handicap met veel discretie en waardigheid en bleef steeds positief ondanks de vele moeilijke momenten die hij te verduren kreeg. Het doet ons pijn hem zo vroeg te moeten verliezen. Zijn familie, en in de eerste plaats zijn vader Luc, hebben zich steeds vol overgave ingezet voor zijn sportiefe carrière. We zijn er hen van harte dankbaar voor.’
Marc Vergauwen, secretaris-generaal van BPC en voorzitter van Parantee-Psylos: ‘We moeten helaas veel te vroeg afscheid nemen van Kenneth, een prachtige atleet en belangrijke bocciaspeler. Onze gedachten gaan nu uit naar zijn familie en vrienden. Waar je ook bent, Kenneth, het ga je goed.’ (EM)

Pin It on Pinterest