Organisatoren Gent-Wevelgem lanceren nu ook The Great War Remembrance

Exact 100 jaar geleden kwam een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Het jaar 2018 staat overal ter wereld in het teken van de Groote Oorlog. De Organisatie Gent-Wevelgem en Flanders Classics zien hierin een ideaal moment om een nieuwe wielerwedstrijd te lanceren in de regio, die voor eeuwig zal zijn gekenmerkt voor zijn historisch strijdtoneel: The Great War Remembrance Race (GWRR). 

Met de organisatie van deze nieuwe eendagswedstrijd (categorie 1.1) hebben de organisatoren van Gent-Wevelgem en Flanders Classics een duidelijk doel voor ogen: het uitbouwen van een gerenommeerde klassieker op de internationale wielerkalender. Deze eendagswedstrijd moet een sportieve hoogmis worden in het najaar, een evenement van topniveau dat de topsporters van vandaag en de helden uit de Groote Oorlog, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, op gepaste wijze eert. Een unieke combinatie van historiek en koers.

Deze nieuwe wedstrijd zal plaatsvinden op vrijdag 24 augustus. Op de UCI-kalender vinden tijdens deze periode twee WorldTour-wedstrijden plaats: de Cyclassics Hamburg (1.UWT) op zondag 19 augustus en de Bretagne Classic – Ouest-France (1.UWT) op zondag 26 augustus. De GWRR, die in West-Vlaanderen wordt gereden, geldt daarbij als perfecte tussenstop voor het internationale wielerpeloton om de verplaatsing van Hamburg naar Plouay te overbruggen.

 In deze wedstrijd staan de historische steden Nieuwpoort en Ieper centraal. De GWRR verplaatst zich op die manier bijna letterlijk langs de westelijke frontlinie uit WO I. Als startplaats werd gekozen voor badstad Nieuwpoort. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V): ‘Als sportieve stad dragen wij sport en beweging hoog in het vaandel en trachten wij de Nieuwpoort-se bevolking warm te maken voor de wielersport. Op 29 oktober 1914 werd het IJzergebied onder water gezet, waardoor de Duitse invasie in onze stad tot stilstand werd gebracht. Nieuwpoort werd hierdoor gedurende vier lange jaren, tussen 1914 en 1918, de eerste stad van het westelijk front én het beginpunt van 40 000 kilometer loopgraven. Daarom is het een bijzonder geschikte locatie om het startschot te geven voor deze nieuwe wedstrijd.’

Vervolgens laveert het peloton doorheen de Westhoek. Passages door Flanders Fields, met frontsteden als Passendale en Diksmuide, moeten de herinnering aan de Groote Oorlog in stand houden. De eindmeet ligt in Ieper, waar ze als ‘vredesstad’ het herdenken van de Groote Oorlog als één van hun kerntaken beschouwen. Burgemeester Jan Durnez (CD&V): ‘Deze wedstrijd kadert perfect binnen het megaherdenkingsweekend dat dan plaatsvindt. Samen met de GWRR wordt de Vierdaagse van de Ijzer gewandeld en het afsluitend muziekoptreden van GoneWest georganiseerd, het culturele herdenkingsprogramma over WO I van de provincie West-Vlaanderen. De GWRR past binnen onze strategie om Ieper te profileren als wielerstad. De laatste jaren doen steeds meer wedstrijden Ieper aan, maar deze koers is echt top of the bill.’  Ieper is de thuisbasis van de familie Gheysens. Ghelamco is dan ook hoofdsponsor van de wedstrijd. (EM)